Viljandi haigla sai dementsusesõbraliku asutuse märgise

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Jämejala õendus-hoolduskeskus.
 
Jämejala õendus-hoolduskeskus.  Foto: Marko Saarm

Viljandi haigla hoolekandekeskuse hoolekande osakond sai 22. märtsil dementsusesõbraliku asutuse märgise, sest osakond on end kohandanud dementsussündroomiga klientide vajadustele vastavaks.

Viljandi haigla andis pressiteate teel teada, et Jämejalas asuv ringmaja on sellest aastast kohandatud just dementsussündroomiga klientidele. Osakonna juht Elena Erm rõhutas teates, et väga tähtis on kogu personali austav suhtumine eakatesse inimestesse. Oluliseks peetakse ka meeskonnatööd, et hooldekande osakonnas elavatel inimestel oleks seal hea olla.

Palju tehakse koostööd lähedastega – olgu selleks või helistamine, et lihtsalt teada anda, et armsa memme või taadiga on kõik korras. Koroonaajal saab lähedastega kohtuda tahvelarvuti kaudu. Ringmaja võimaldab igapäevast liikumist nii palju, kui vaja on. Samuti saab käia hoovis, kus on võimalik ka näpud mulda panna või lihtsalt jalutada ja istuda.

Elanikud saavad teha seda, mida koduski tehakse, olgu see lumelükkamine, tee või kohvi keetmine ning puutööga nokitsemine. Kohalik kogukond käib tähtpäevadel esinemas ja kontserte andmas, hingehoiutööd teeb kirikuõpetaja.

Osakonnas töötab kaks õde ja kuna hoolekande osakond kuulub Viljandi haigla juurde, on ka eriarstiabi vajaduse korral hästi kättesaadav.

Üldhooldusteenust pakkuvate asutuste dementsusesõbralikuks olemist tunnustava märgise saamiseks hinnatakse nelja valdkonda: asutuse väärtused, füüsiline ja sotsiaalne keskkond, tegevused ja üritused asutuses ning personali pädevus ja professionaalsus. Esimese dementsusesõbraliku hoolekandeasutuse märgise said eelmisel aastal Benita kodu, Koeru hooldekeskus ja Häädemeeste eakate kodu. Viljandi haigla sotsiaalhoolekande osakond on neljas märgise saanud asutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles