Koroonaviiruse kogus reovees on endiselt väga suur

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Teadlaste sõnul näitab reovesi, et koroonaviiruse leviku taandumisest märke veel ei ole.
Teadlaste sõnul näitab reovesi, et koroonaviiruse leviku taandumisest märke veel ei ole. Foto: Kaja Karo

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad, et koroonaviiruse kogus on pea kõigi suuremate linnade reoveeproovides suur. Teadlaste hinnangul viitab see tõsiasjale, et lähema nädala-paari jooksul pole nakatunute hulga langust oodata.

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul paisusid koroonaviiruse näidud reovees ohtlikult suureks veebruari alguses ja viie nädala jooksul pole need kahanenud. "See tõus on kajastunud üldistes nakatumisnäitajates ja kahjuks ka haiglaravi vajavate patsientide arvus. Paraku tuleb valmis olla selleks, et need arvud lähemal ajal ei vähene. On hea, kui jõuame stabiliseerumiseni," tõdes Tenson.

Teatavasti liigitavad teadurid viiruse leviku piirkondades valgusfoori süsteemi järgi: punane näitab suurt, kollane keskmist ja roheline väikest levikut. Viljandis oli näitaja novembri lõpust alates enamikul nädalatel kollane ehk püsis vahemikus 100–2000 viiruseosakest milliliitri kohta. Uue aasta alguses pendeldas tulemus esimesed viis nädalat rohelise ja kollase vahel, kuid nüüd on see olnud viis nädalat järjest punane.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja enam kui 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, andes varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Proove analüüsitakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles