Soome-ugri keeled. Kust need oksad hargnesid?

Kadri Allikmäe
, reporter
Copy
Soome-ugri keelepuu oksad on harulised ning hargnevad ehk veelgi, mõni keel on kuivanud lehena juba maha kukkunud. Et keeled säiliksid, on vaja neid rääkida, ütles keeleteadlane Miina Norvik.
Soome-ugri keelepuu oksad on harulised ning hargnevad ehk veelgi, mõni keel on kuivanud lehena juba maha kukkunud. Et keeled säiliksid, on vaja neid rääkida, ütles keeleteadlane Miina Norvik. Foto: Keelepuu Allikas: Https://www.blog.keel.ut.ee/horisont/keelepuu/, Külli Prillop

Küllap on mõnigi meist koolipingis istudes näinud soome-ugri keelepuud ning vaadanud imestuse või hämminguga, kuidas saab eesti keel olla seotud näiteks Põhja-Jäämere-äärse nganassaani rahva keelega. Seosed on ajaliste ja ruumiliste vahemaade tõttu kohati õhkõrnad, kuid need on olemas, räägib soome-ugri keeleteadlane Miina Norvik.

Et homme, 14. märtsil, kirjanik Kristjan Jaak Petersoni sünniaastapäeval tähistatakse emakeelepäeva ning sel aastal on Abja-Paluoja soome-ugri kultuuripealinn, uuris Sakala temalt, kuidas on eesti keel kujunenud selliseks, nagu see praegu on, kuidas need keelepuu oksad ikkagi hargnema hakkasid ning mis saab tulevikus.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles