Aasta ettevõtjaks pärjati Leies iglusaunu tootev Priit Kallas

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Leies iglusaunu ja -maju tootva osaühingu Iglucraft looja Priit Kallas
Leies iglusaunu ja -maju tootva osaühingu Iglucraft looja Priit Kallas Foto: Elmo Riig

EY aasta ettevõtjaks pärjati Leies iglusaunu ja -maju tootva osaühingu Iglucraft looja Priit Kallas, kelle ettevõttes valmistatakse käsitööna omapäraseid laastudega kaetud väikemaju, kodukontoreid ning saunu.

"Kui Iglucraft 2014. aastal sai loodud, siis meil polnud suuri maailma vallutamise plaane – hakkasime vaikselt nokitsema ja edasi liikuma," kirjeldas Priit Kallas ettevõtte algusaegu neljapäeval olnud auhindade kätteandmistseremoonial, mida kanti üle Kanal 2 ekraanil. Esimene siht oli seatud sellele, et olla Eestis edukad. "Sageli kardavad ettevõtlusega alustavad inimesed, et keegi varastab nende idee ära, ning seetõttu ei juleta abi küsida. Minu kogemus aga näitab, et seda tarkust ja abi tuli teistelt ikka väga palju, olen neile inimestele tänulik," rääkis Kallas.

Iglumaja Top Marine pontoonidel Saksamaa puhkekülas
Iglumaja Top Marine pontoonidel Saksamaa puhkekülas Foto: Priit Kallas

Iglucraftis tehakse Kallase sõnul kõik algusest lõpuni ise. Ka oma klientidega suheldakse otse. "Alguses tundus meile, et kõige parem on klassikaline ärimudel ehk jätta müügitöö edasimüüjatele, kuid see ei töötanud. Saime aru, et kõige kindlam on otsida ise kliendid – oma brändi oskame kõige paremini müüa me ise," seletas Kallas. Tema sõnul on ettevõte hästi uhke oma brändi ja brändiloo üle. "Arvame siiralt, et elus tulebki võtta aega iseendale, kas või saunaukse ees istudes, ning asjad lähevad paremaks."

Kallas rääkis, et kõigile tootmisinimestele on tehtud koolitusi, et jagataks samu väärtusi. Väga raske oleks tema sõnul tegutseda nii, kui klient mõtleb üht, turundus teist ning tootmine omakorda hoopis midagi muud.

Ta lisas, et on väga õnnelik Iglucrafti jõudmise üle maailmakaardile. "See näitab, et meie meeste kätetööd ning siinset disaini hinnatakse kõrgelt. Ja kui mõni staar on soetanud endale Iglucrafti maja, teeb see meeskonna eriti uhkeks oma oskuste üle."

Tulevikuplaanidest rääkides nentis Kallas, et neid on erinevaid. "Kindlasti tahame kasvada. Tahame jõuda Euroopa turul 500 tooteni aastas. Oleme mõlgutanud mõtteid eraldi tootmisüksuse avamise üle USA-s. Sisenesime ka ise teenusepakkuja turule ning hakkasime oma tooteid välja rentima: esimene iglupark avatakse Tallinnas Noblessneris maikuus."

Aasta ettevõtja konkursi žüriisse kuulunud Eften Capitali tegevjuht Viljar Arakas sõnas, et Iglucrafti majakeste-saunade ainulaadne disain vaimustab inimesi üle maailma ja see on Eesti mainele hindamatu võit. "Priit on teinud midagi väga lihtsat, väga ilusat, väga eestimaist, väga omapärast ja seda kõike väga väljaspool Tallinna. Priit on teinud Eestit suuremaks ja tuntumaks."

Saksamaa puhkekülas paigaldatu ujuva iglumaja terrass
Saksamaa puhkekülas paigaldatu ujuva iglumaja terrass Foto: Priit Kallas

"Iglucrafti loomingut ning toodangut iseloomustab nii-öelda kastist välja mõtlemine," lausus EY partner Olesja Abramova. "Edukaks ettevõtjaks saab siis, kui sa julged võtta riske, mõelda teistmoodi – tuleb leida see miski, millega eristuda oma valdkonna tegijatest. Samuti on hea ning edukas ettevõtja suurepärane suhtleja, kontaktide looja ja mis peamine, ta oskab oma meeskonda motiveerida ning koos hoida. Priidu puhul on kõik need tingimused täidetud. Iglucrafti majakesed on niivõrd originaalsed, et ei jäta külmaks mitte kedagi. Usun, et kõik Priidu suured unistused täituvad."

Aasta ettevõtja finaali jõudsid Eero Tohver Uptime´ist, Fred Krieger Scorost, Kai Noor Silmalaserist, Merle Leemet Breden Kidsist ja Priit Kallas Iglucraftist.

EY Eesti aasta ettevõtja kandidaatidega viidi läbi intervjuud ning neid hindas sõltumatu žürii, mis koosnes inimestest, kes ise tegelevad ettevõtlusega.

Ernst & Young Baltic (EY) on Baltimaade juhtiv ärikonsultatsiooni- ja audiitorbüroo. EY Eesti esinduses töötab üle 120 inimese. Rahvusvaheliselt on EY üks maailma juhtivatest ärikonsultatsiooni, tehingute nõustamise, auditi- ja maksuteenuste pakkujatest. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles