Loodus tammuks justkui paigal

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Et aprillis peaks rasvatihastel pesas olema kuni kuradi­tosin muna, polegi praegu väga vara lauluga oma territooriumi kuulutada ja kaasat ligi meelitada.
Et aprillis peaks rasvatihastel pesas olema kuni kuradi­tosin muna, polegi praegu väga vara lauluga oma territooriumi kuulutada ja kaasat ligi meelitada. Foto: Karl Adami

Kui veel nädala eest soojendas mätast kevadine päike ja mõni metsaelanik oli viisijupigi üles võtnud, siis nüüd näib kõik taas talvine. Nädalavahetuse tuisuilmad paiskasid lund nii põldudele kui metsadessegi, suurvesi aga alanes jõudsalt. Need põldlõokesed, kiivitajad, kuldnokad ja muud kevadekuulutajad, kes möödunud nädalal juba sisemaal lennata jõudsid, võtsid suuna taas kas rannikule või suisa lõunasse. Küll nad tagasi tulevad.

Teisipäeval, 9. märtsil oli rahvakalendri järgi tsirgu- ehk linnupäev. Sel päeval pidavat 40 lindu noka ­kodu poole pöörama. Tõsi, juba kuu aja pärast peaksid meil linavästrikud kekslema, ­punarinnad lauluviisi üles võtma ning sõtkad jõgedel, tiikidel ja järvedel uhked pulmad lõpetama. Meeldetuletuseks neile, kes soovivad tiivulistele aeda ­mõne uue pesakasti üles riputada või vana korda teha: praegu on selleks üsna viimane aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles