Inimesed muretsevad kalmistu lõkete pärast

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et talvisel ajal saaks kalmistule hauda kaevata, tuleb maapinna sulatamiseks teha platsile lõke.
Selleks, et talvisel ajal saaks kalmistule hauda kaevata, tuleb maapinna sulatamiseks teha platsile lõke. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paari viimase päeva jooksul on päästjatel tulnud teha kaks väljasõitu kalmistutele, kus möödujad on pidanud hauakaevajate tehtud lõket tulekahjuks.


Pühapäeva ennelõunal tõttasid päästjad Viljandis oma komandost teisele poole teed, sest ühe mööduja arvates oli Riia maantee kalmistul tekkinud tulekahju. Teisipäeval pidid samasuguse väljakutse peale kohalikule surnuaiale sõitma Mustla tuletõrjujad.

Nii päästjate kui Viljandi kalmistute meistri teatel on tegemist tavalise tegevusega: enne hauakaevamist tuleb pinnast sulatada.

Meister Janno Lahe sõnul on maapind 20 sentimeetri sügavuselt külmunud ja selleks et hauda kaevata, on vaja pinnast vähemalt 12 tundi sulatada. Platsile tehakse lõke ning hiljem jäetakse söed spetsiaalse panniga sinna hõõguma.

Laht lausus, et tuld ei pea hauakaevajad appi võtma siiski mitte igal talvel. «Mullu oli selline talv, et külmus ehk paar sentimeetrit maapinnast, ja sellest sai kangiga jagu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles