Kaupo Heinma: jäätmete liigiti kogumine on endiselt hädavajalik

Kaupo Heinma
, Keskkonnaministeeriumi asekantsler
Copy
Jäätmeid sorteerimata jätta ei saa, sest see nulliks kõik senised edusammud.
Jäätmeid sorteerimata jätta ei saa, sest see nulliks kõik senised edusammud. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

VIIMASTEL NÄDALATEL on üsna laialt levinud sellise seisukoha väljendamine, et jäätmete liigiti kogumine on mõttetu, sest kõik läheb nagunii ahju või siis prügimäele kõdunema, mitte aga uuesti ringlusse. Kostab ka hääli, mis teatavad, et jäätmerindel on olukord üdini halb ja suisa lootusetu. Mina kuulun siiski klaas-on-pooltäis-klubisse ning jätkan jäätmete liigiti kogumist. Miks? Kuulake mind ära, enne kui käega lööte.

Kõigepealt, ma ei salga, et olmejäätmete ringlusse võtmine jätab Eestis üsna kõvasti soovida ja viimastel aastatel ei ole meie seis kuigivõrd paranenud. Samuti on tõsi, et leidub neid, kes petavad pakendijäätmete turule laskmise kogustega, ning kusagil käib fiktiivsete taaskasutustõendite väljastamine.

Selliste pettuste avastamisega tegelevad keskkonnaameti järelevalve inimesed päevast päeva ning nad teevad seda täie pühendumusega. Üsna pea avaldatakse järelevalve mullused tulemused ning siis on needki rikkumised kõigile teada. Reaalsus on kahjuks ka see, et kõik meie eraldi kogutud pakendijäätmed ei jõua ringlusse. Liigiti kogumiseta jõuaks aga muidugi veel vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles