Kultuuriakadeemia tähistab Kalju Komissarovi 75. sünniaastapäeva

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Kalju Komissarov 1994. aastal.
Kalju Komissarov 1994. aastal. Foto: Malev Toom

7. ja 8. märtsil tähistab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia professor Kalju Komissarovi 75. sünniaastapäeva konverentsiga "Enne ja pärast Koma" ning temanimelise stipendiumi kätteandmisega. Kahepäevasest programmist saab osa võtta virtuaalselt.

Kultuuriakadeemia andis pressiteate vahendusel teada, et 7. märtsil kella 10–17 kestev konverents "Enne ja pärast Koma" keskendub etenduskunstide positsioonile tänases maailmas ning küsimusele, kuidas edasi liikuda. Üles astuvad Paul-Eerik Rummo, Peeter Jalakas, Peeter Laurits, Eha Komissarov, Eve Komissarov ja Taavet Jansen. Lisaks on kaks vestlusringi teemal "Kuidas edasi?". Neist esimest juhib Kai Valtna ning mõtteid jagavad Oksana Tralla, Karl Saks, Jüri Nael, Annika Üprus ja Liisbeth Horn. Teist aruteluringi juhatab Katariina Unt ning kaasa löövad Jim Ashilevi, Emer Värk, Kadri Noormets, Tõnis Veelmaa ja Liisa Saaremäel.

"Praegusel ajal, kui maailm on turbulentsis, on ka etenduskunstide maastikul toimunud pöördumatud muutused," sõnas kultuuriakadeemia etenduskunstide õppekava programmijuht Taavet Jansen. "Peame üheskoos nendesse süvenema, üksteist kuulama ja usaldama. Vastasel juhul leiame ennast omas mullis üksikul saarel, laev on lahkunud ja meid ei kutsutudki pardale."

8. märtsil kell 17 antakse videosilla vahendusel kultuuriakadeemia etenduskunstide õppekava üliõpilastele tänavused professor Kalju Komissarovi nimelised stipendiumid, millega soovitakse väärtustada Komissarovi pikaajalist ja viljakat tööd teatrihariduse vallas. Toetusraha on mõeldud erialaseks enesetäienduseks ning seda saavad taotleda teatrikunsti, tantsukunsti ja etenduskunstide visuaaltehnoloogia üliõpilased. Stipendium algatati 2018. aastal Garmen Tabori, kultuuriakadeemia ja teatriliidu ettepanekul ning Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali toel ja antakse välja neljandat korda. Stipendiumi suurus on 2000 eurot, mis jaguneb võrdselt mõlema stipendiaadi vahel.

Kalju Komissarov oli eesti näitleja ning teatri- ja filmilavastaja. 2002. aastast juhtis ta Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonda ja oli praeguse etenduskunstide õppekava üks asutajaid.

Konverentsi ja stipendiumi kätteandmise kohta leiab lisainfot kodulehelt ja Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles