Olustvere õppetalu juht peab juubelit

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Riho Kala Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli masinate remondi- ja hooldushalli ees
Riho Kala Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli masinate remondi- ja hooldushalli ees Foto: Marko Saarm

Täna tähistab oma 50. sünnipäeva Olustvere õppetalu juht Riho Kala, kelle panus põllumajanduskooli praktikavõimaluste loomisesse on kooli direktori Arnold Pastaku sõnutsi olnud vägev.

Riho Kala asus 1993. aastast Olustvere kutsekoolis agronoomiliste ainete õpetajaks  ja 1995. aastast sai temast õppetalu juht.

Olustverre tuli ta tööle kohe pärast maaülikoolis agronoomia eriala lõpetamist. 2018. aastal andis maaeluminister Tarmo Tamm talle maaeluministeeriumi hõbedase teenetemärgi. See antakse eduka tegutsemise eest põllumajanduse, toidutööstuse, maaelu või maaettevõtluse edendamises.

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õppetalu on üks magneteid, mis meelitab noori sellesse kooli õppima, sest tulevaste põllumeeste käed kibelevad teooriatunnist tehnikahalli ja põllule kõiki talutöid ise järele proovima. Just seda isemajandav õppetalu võimaldab, mullaharimisest kuni viljakoristuseni.

Õppetalu juhataja Ri­ho Kala peab teooriat oluliseks, kuid prak­tikat vältimatuks. «Ma arvan, et ei saa õpetada ainult vihi­ku ja paberiga. Meie kooli ja õppetalu eripära ongi, et teeme kõiki töid ühiselt ja õpime koos,» on ta öelnud.

Olustvere õppetalu hakati taas­tama 1993. aastal, kui omandirefor­mi käigus sai kool tagasi endi­sed maad. Viimased viisteist aas­tat on õppetalu tegutsenud praegu­ses kohas, üheskoos õpilas­tega on taasta­tud mahajäetud hooned ning loodud toimiv kompleks. Õppurite kasutuses on 712 hektarit maad ja 68 hektarit metsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles