Liis Aedmaa – terava teatritajuga kaasamõtleja

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Liis Aedmaa
Liis Aedmaa Foto: Kristi Markov

27. märtsil jagab Eesti teatriliit pühendunud teatrirahvale tunnustust 2020. aasta loomingu või pikaajalise silmapaistva töö eest. Teiste hulgas on lavastust ettevalmistava töötaja auhinna kandidaadiks nimetatud Liis Aedmaa – Ugala dramaturg, kes on oma tööga tõestanud, et loomingulise ja täpse tekstitajuga dramaturgil on lavastusprotsessis tähtis osa.

Liis Aedmaa tuli Ugala dramaturgiks pärast seda, kui eelmise majanduskriisi mõjul polnud teatris aastaid seda ametikohta olnud ning teatri toonane juht Margus Kasterpalu oli teda kutsunud.

Teater ilma dramaturgita hästi hakkama ei saa. Eri teatritel on dramaturgitöö Aedmaa sõnul natuke erinev, kuid peamine märksõna on tekstid. Kavalehed, aga ka muud tekstid, mis liiguvad majast välja näiteks turundusosakonna kaudu.

Aedmaa käest käib läbi hulk niisuguseidki tekste, mis jõuavad lavale. «Mõnikord hakatakse uue lavastusega otsast minema, aga päris teksti ees ei olegi. Siis on samuti vaja inimest, kes selle teksti näitlejate jaoks vormistab,» kirjeldab ta lavastusdramaturgi ülesannet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles