Üleriigiline võistumängimine ootab tänavu noortelt muusikutelt ka pärimuslikku omaloomingut

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
2019. aastal toimus võistumängimine publiku ees.
2019. aastal toimus võistumängimine publiku ees. Foto: Ako Lehemets

Eesti pärimusmuusika keskus andis teada, et algas registreerimine üleriigilisele võistumängimisele, mis tuleb 16. aprillil 13. korda. Pärimusmuusika keskuse kinnitusel saab see teoks igal juhul, vajaduse korral virtuaalselt nagu eelmisel aastal.

Võistumängimisele on oodatud kõik muusika- ja huvikoolides ning eraõpetajate käe all õppivad poisid ja tüdrukud vanuses 7–19 eluaastat. Igas pillirühmas osalejalt oodatakse kahte eriilmelist vabalt valitud eesti pärimusmuusika pillilugu, millest üks pärineb esitaja kodukandist või on muud moodi mängijaga seotud.

Uuenduslikult avatakse sel aastal eraldi rühm pärimuslikule omaloomingule, milles saab osaleda kõikide pillide ja miks mitte ka lauluga. Selles rühmas tuleb esitada kaks pala, mis on osaleja enda loodud.

Pillirühmadest on avatud traditsiooniliselt kandled, lõõtsalised, poogenpillid, pärimusmuusika puhkpillid, näppepillid ning avatud klass. Ka tänavu oodatakse lisaks pillimängijatele lauljaid, kelle repertuaaris kõlavad regilaul ja uuem rahvalaul.

Žürii liikmed Lee Taul, Säde Tatar, Kati Soon, Marek Talts, Juko-Mart Kõlar ja Tarmo Noormaa hindavad mängijate traditsioonitundmist, individuaalset lähenemist ning meisterlikkust. Nii valitakse välja iga rühma parimad ning peaauhinna võitja, kes saab Eesti kultuurkapitali 300-eurose stipendiumi ning võimaluse esineda järgmise Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil. Eripreemiatena saadetakse noori igasuvistesse Etno laagritesse, lisaks on igal pilli- ja vanuserühma parimal võimalus ühelt žüriiliikmelt pillitund saada.

Projektijuht Margit Kuhi sõnul tuleb võistumängimine igal juhul. "Meil on eelmisest aastast rohkelt positiivset tagasisidet saanud e-võistumängimise korralduskogemus, kus kogu sündmus toimus virtuaalselt: lapsed saatsid oma sissemängitud lood videotena ning ka žürii kogunes Zoomi keskkonna vahendusel. Praegu arutame erinevaid võimalusi ja kindlasti leiame parima võimaliku lahenduse. Meile ja lastele on võistumängimine väga oluline, sest see on saanud oluliseks kokkupuutepunktiks noortele mängijatele, et ennast esinejatena proovile panna ning üksteiselt innustust saada," rääkis Kuhi.

Eelmise aasta võistumängimise võitis Marta Külaots:

Registreerimise ja videote filmimise ning osalemise tingimuste kohta leiab lisainfot Eesti pärimusmuusika keskuse kodulehelt folk.ee. Võistumängimisele registreerimine lõpeb 31. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles