Heino Laiapea on Viljandisse malenurga rajamise ideed linnavalitsusele ja lugejatele tutvustanud juba eelmise aasta suvest.
Heino Laiapea on Viljandisse malenurga rajamise ideed linnavalitsusele ja lugejatele tutvustanud juba eelmise aasta suvest. Foto: Elmo Riig

VIIE VILJANDLASE malenurga Viljandi mõisaparki rajamise idee sündis tegelikult tänu linnakunstnik Kristi Kangilaskile. Eelmise aasta juunikuus, päev pärast küüditamise aastapäeva saatis ta Viljandi Memento juhatuse esimehele Ene Juurikule teate plaanist teisaldada represseeritute mälestuskivi Metsakalmistule. Sellele järgnesid Sakalas ja mujalgi sõnavõtud: see oleks vääritu tegu, kivi peab jääma oma kohale. Arvamusliidrid Jaak Allik, Ülo Stöör ja Juhan-Mart Salumäe olid ühte meelt. Soomest tagasi jõudnud Harri Juhani Aaltonen kirjutas arvamusloos «Kivi ja samba terviklik sümbioos»: «Samba lähedusse oma kohale sobib väga hästi ka aastal 1991 püstitatud mälestuskivi ...»

Mul oli kahju linnakunstnikust, kes jäeti seejärel üksinda tule alla. Ka vahepeal kivile innukalt uut kohta otsinud Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak oli sunnitud taanduma.

Kommentaarid
Copy