Tubli sporditüdruk tõi kooli tähtsad külalised

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebeca Lotta Aasmäe (paremal) kohtus Evelin Ilvese ja Allar Levandiga Viljandi jäähallis.
Rebeca Lotta Aasmäe (paremal) kohtus Evelin Ilvese ja Allar Levandiga Viljandi jäähallis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jakobsoni gümnaasiumi viienda klassi neiu Rebeca Lotta Aasmäe jälgis eile keskpäeval ärevalt, millal astuvad Viljandi jäähalli väravast sisse presidendiproua Evelin Ilves ja endine kahevõistleja Allar Levandi.

Kuulsad külalised pidid tulema Viljandi jäähalli Jakobsoni kooli uisuvõistlust avama just tema pärast: Rebeca Lotta Aasmäe pälvis eelmisel aastal Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu presidendi abikaasa allfondi noore sportlase preemia.

Et külaliste teel oli Tallinnast väljasõidul tekkinud takistus ja nad viibisid, alustasid noored käredat külma trotsides võistlust ilma nendeta.

«Uisutamises ma väga tugev ei ole, aga püüan ikka parimat,» lausus Rebeca Lotta Aasmäe, enne kui oma vanuseklassi neidude hulgas 750-meetrisele distantsile startis.
Seni on tüdruk silma paistud suusatamises, kergejõustikus ja juudos. Ilmselt mõjus
ootusärevus talle hästi, sest finišijoonest libises Rebeca Lotta üle kindlalt esimesena.

Kingituseks rändauhind

Seejärel saabusidki tähtsad külalised. Kehalise kasvatuse õpetaja Ants Kuusik tutvustas neile Jakobsoni gümnaasiumi uisuvõistluse traditsiooni, millel on pikkust kümmekond aastat.

«Põhjus, miks vanemad poisid just 1500-meetrist distantsi sõidavad, on see, et tähistame oma võistlusega 48 aasta möödumist Ants Antsoni võidust Innsbruckis. Ta pälvis sealsetel taliolümpiamängudel 1500 meetri kiiruisutamises ju kuldmedali,» selgitas võistluse korraldaja.

Presidendiproua Evelin Ilves ütles oma tervituskõnes, et pikaajaline võistlus vajab kindlasti rändkarikat. Seepärast ulataski ta kingituseks kaks jäätükki meenutavat taiest, mille saab edaspidi igal aastal parim neiu ja noormees enda kätte hoiule.

Tunnustus omade hulgas

Hiljem «Sakalaga» rääkides ütles Evelin Ilves, et noore sportlase preemia laureaatide koolides käib ta külas teist aastat.

«Algul kutsusime noored sportlased koos lähema meeskonnaga Kadriorgu presidendi kantseleisse. Inimestele on alati olnud väga tähtis tulla sinna auhinda vastu võtma,» kõneles ta. «Ükskord aga arutasime Gerd Kanteri ja panga esindajatega, et tegelikult on lastele tähtis saada tunnustatud ka oma sõprade ees. Ühtlasi oleks meil endil väga huvitav näha koole, kust sirguvad tublid õppurid ja sportlased.»

Evelin Ilvest saadab nendel külaskäikudel alati üks tippsportlane. Külalised räägivad õpilastele spordist ja tervisest ning lõpuks võivad lapsed nende käest kõike huvipakkuvat pärida.

«Õpetajad on öelnud, et mõnikord võib kohtumine iidoliga muuta mõne väikese inimese elu. Ja tippsportlased on ju meie kõigi iidolid,» leidis presidendi abikaasa.

Evelin Ilves ja Allar Levandi läksid jäähallist edasi Jakobsoni gümnaasiumi. Nad vaatasid sööklat ning kohtusid auditooriumis sporditüdruku koolikaaslastega. «Õppimine on sama tähtis kui sportimine, kuid sportimine ei tohi kindlasti tulla õppimise arvelt,» toonitas Evelin Ilves lastega kohtudes.

Sama sõnumit rõhutas Allar Levandi, kelle sõnul peab sportlane juba karjääri algul mõtlema, mis saab siis, kui tema aeg tippspordis on läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles