Pole kahtlustki, et vabariigi aastapäev on igale õigele eestlasele kõige tähtsam sündmus. Olgu nende jaanide ja jõuludega, nagu on, aga kes 24. veebruaril selga sirgu ei lükka ega trikoloori välja tõsta, riskib kogukonna üksmeelse hukkamõistuga. Et telepurgist sünnipäevapidustustele kaasa elada, peab ka lauakate väärikas olema. Süldid, singid, kiluvõikud ja muu säärane on kui aamen kirikus. Mis saab aga siis, kui ei taha Nahv-Nahvi pintslisse pista? Kõike saab!
Olgu kohe öeldud, et alljärgnevate retseptidega ei ürita allakirjutanu ühtki karnivoori tema lemmikroogadest loobuma suunata. Kes ikka ilma seaprae või õrnsoolalõheta viina võtta ei mõista, andku uhkelt tuld. Et viimastel aastatel tuleb veganeid kappidest rohkem välja kui kevade saabudes miniseelikuid, võiks neile hella abikäe alla panna, et maandumine pisut pehmem oleks.
Ja kui tulevikus satubki pahaaimamatu lihalemb pika laua taha, mille peakokk on sellest loost oma esimesed kokaristsed saanud vegan, võib üsna kindel olla, et mingit vastasseisu ei teki. Vahet ju pole, millest toit tehtud on, kui see hästi mekib, kas pole? Palju vabariiki meile kõigile ja oleme ikka sõbrad edasi!
/nginx/o/2021/02/23/13645310t1h7755.jpg)
Patuvaba kartulisalat
1 kilo kartuleid
200 grammi konservherneid
200 grammi konservmaisi
2 porgandit
5 marineeritud kurki
300 grammi pehmet tofut
1 punane sibul
400 grammi veganimajoneesi
terav sinep
pipar, sool, India must sool, tšillihelbed, kurkum
Üldjoontes on see täiesti tavaline kartulisalat. Seega tuleb alustuseks koorega kartulid ja porgandid pehmeks keeta, kurnata ning siis lasta maha jahtuda. Et ootamine liiga igav ei oleks, hekseldage vahepeal sibul ja marineeritud kurk peeneks ning valage koos nõrutatud konservherneste ja -maisiga piisavalt suurde potti.
Muna asendab veganlikus salatis pehme tofu. See tuleb paberrätiga kuivatada ning siis õlitirtsuga kuumale pannile saata. Kollaka värvi kingib lusikaotsatäis kurkumit ning munamaitse eest hoolitseb must sool. Paar minutit ja potti –marss!
Nüüd on aeg kartulid ja porgandid koorida, kuubikuteks tükeldada ning samuti potti festivali pidama saata. Algab salati kokkamise kõige lõbusam osa – mätsimine ja maitsestamine. Maitseainetest tulevad mängu pipar, sool ja tšillihelbed ning köögiviljadel muudavad hullamise kelmikamaks majonees ja lusikatäis teravat sinepit. Mingeid reegleid peale selle, et lõpuks peab maitse tegijale endale sobima, polegi. Et sobivaks konsistentsiks peenhäälestust teha, tasub ligi hoida purk, kust marineeritud kurgid võtsite. Surts marinaadivedelikku teeb ainult head.
/nginx/o/2021/02/23/13645311t1hd22e.jpg)
Lõheporgand ehk porgandlõhe
4–5 suurt porgandit
1 kilo jämedat meresoola
2 teelusikat vedelat suitsuessentsi
1 teelusikas õunaäädikat
2 supilusikat oliiviõli
Kuumutage ahi 200 kraadini. Peske porgandid, kuid ärge koorige neid. Seejärel otsige paraja suurusega ahjuvorm, laduge porgandid sellesse ning katke pakitäie meresoolaga. Sellise teki all peavad porgandid ahjus veetma umbes poolteist tundi. Siis tuleks vorm välja tõsta ning lasta maha jahtuda.
Eemaldage soolakoorik, lõigake porganditel otsad ning koorige ettevaatlikult. Kõige usutavam jääb roog just siis, kui porgand on pirakas ja vigastamata. Leidke majapidamisest juustu- või koorimisnuga ning tõmmake sellega porganditest võimalikult apetiitsed viilud. Need tuleb sättida paraja suurusega karpi ning jätta marinaadi ootama. Selleks tuleb omavahel segada suitsuessents, äädikas ja õli ning siis porgandilaastudele peale valada. Paar tundi kannatust ja juba peaks olema maitse sedavõrd hea, et võib saiaviilud rösterisse visata.
Võileibade vormistamisel kasutage taimset margariini, hakitud punast sibulat ning värskelt veskist vändatud musta pipart.
/nginx/o/2021/02/23/13645308t1ha6fc.jpg)
Loomasõbra kasukas
2 punast sibulat
4–5 kartulit
3–4 porgandit
2–3 keedupeeti
4–5 marineeritud kurki
2 supilusikat äädikat
3 supilusikat pruuni suhkrut
klaas kuuma vett
400 grammi veganimajoneesi
2 supilusikat mahedat sinepit
maitsestamiseks soola, pipart, küüslaugupulbrit
tofut, kurkumit ja musta soola mängumuna jaoks (vaadake kartulisalati retsepti juurest)
Nagu ka kartulisalati puhul, tuleb koorega kartulid ja porgandid pehmeks keeta, kurnata ning maha jahtuda lasta. Sibul tuleb peeneks hakkida ning marineeritud kurgid kuubikuteks tükeldada. Et sibul mõnusa maheda maitse saaks, tuleb seda leotada marinaadis, mis koosneb suhkrust, äädikast ja kuumast veest. 20 minutit sellel külmkapis seista peaks piisav olema.
Tehke valmis ka majoneesikaste. Selleks segage majoneesi sisse sinep ning maitsestage kaste soola, pipra ja küüslaugupulbriga.
Koorige kartul, porgand ja peet ning sügage need suuresilmalise riivi abil igaüks eraldi anumasse. Nüüd ongi aeg kasukat «kokku õmblema» hakata. Kõige targem on kasutada läbipaistvat anumat. Võib valida ühe suurema või valmistada individuaalsed portsjonid näiteks jalata klaasidesse. Eks igaüks vaata, mis järjekorras tema oma kihid valmis laob, peamine on kartuli- ja porgandikihile näpuotsaga pisut soola raputada.
Kõige pealmiseks jätke kastmeriba ning kaunistage roog tofust tehtud valemunapudruga.
/nginx/o/2021/02/23/13645309t1h97ce.jpg)
Rollmops «Heeringa tervitus»
1 keskmise suurusega baklažaan
paar marineeritud kurki
Marinaad
2 supilusikat sidrunimahla
poole sidruni riivitud koor
3 supilusikat sojakastet
4 supilusikat mahedat sinepit
100 milliliitrit oliiviõli
50 milliliitrit vett
tirts agaavisiirupit
punt värsket tilli
soola
Peske baklažaan ning lõigake pikkupidi umbes poole sentimeetri paksudeks viiludeks. Need viilud tehke omakorda kolmeks pikaks ribaks.
Ajage potis vesi keema ning maitsestage tubli näputäie soolaga. Nüüd tuleb baklažaaniviilud mullivanni saata ning ning viieks minutiks kaane alla mõnulema jätta. Selle ajaga saavad nad just nii palju pehmeks, et end rullida lasevad.
Tõstke ribad ettevaatlikult vahukulbiga sõelale ning laske kraanist õrna joana külma vett loputuseks peale. Las ribad jäävad tilkudes mõnulema, teie vändake valmis marinaad. Selleks tuleb kõik koostisosad ühte kausikesse koguda ning korralikult vispeldades kreemjaks vedelikuks vormida. Kui teile magusapuude sellise roa puhul ei meeldi, võite agaavisiirupi mängust välja jätta.
Hakkige marineeritud kurgid kuubikuteks ning asuge rollmopse rullima. Võtke aga julgelt baklažaaniribal otsast kinni, asetage üks mõnus kurgitükk riba otsa ning keerake riba selle ümber rulli. Valmis rullid asetage sobiva suurusega karpi lapiti üksteise kõrvale ning valage marinaadiga üle. Järgmisel hommikul kuulete, kuidas nad külmikus leiva järele õhkavad.