Kuulutati välja vabadussõja mälestussamba riigihange (1)

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Viljandi vabadussõja mälestusmärk plaanitakse teha Amandus Adamsoni samba põhjal.
Viljandi vabadussõja mälestusmärk plaanitakse teha Amandus Adamsoni samba põhjal. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

Viljandi linnavalitsus otsustas tänasel istungil korraldada riigihanke vabadussõjas langenute mälestussamba taasloomiseks ja paigaldamiseks Vabaduse platsile.

Linnavalitsus kuulutas välja riigihanke mälestussamba peatöövõtja leidmiseks. "Minu arvates on sümboolne, et kuulutasime vabadussõjas langenute mälestussamba riigihanke välja just vabariigi aastapäeva nädalal," ütles linnapea Madis Timpson. Ta lisas, et taotlusi on aega esitada 10. märtsini ning linn loodab peatöövõtjaga lepingu sõlmida jaanipäevaks.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, avatakse sammas võidupühal, 23. juunil 2023 Vabaduse platsil.

Mälestussamba taastamist on võimalik toetada. "Kutsume endiselt üles viljandimaalasi ja siit pärit inimesi, ettevõtjaid ja organisatsioone osalema mälestussamba taastamises, et ühisel jõul püstitada monument meie vabaduse eest võidelnutele," ütles linnapea Madis Timpson. Vabadussamba taastamiseks oli 18. veebruariks annetatud 530 200,11 eurot. 500 000 eurot sellest on antud riik, 10 000 eurot on annetanud Põltsamaa vallavalitsus ja 1000 eurot Tõrva vallavalitsus. 205 eraisikut olid möödunud neljapäeva seisuga kokku annetanud 19 200 eurot ja 11 senti.

Sammas tehakse kunstnik Amandus Adamsoni 1926. aastal valminud originaali järgi, kuid et jooniseid või maketti pole sellest säilinud, tuleb teos taastada fotode põhjal. Kui palju samba taastamine maksma võiks minna, ei ole täpselt teada, kuid seniste prognooside kohaselt jääks hind poole miljoni ja miljoni euro vahele. Riik on lubanud anda samba taastamiseks 500 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles