Vabariigi aastapäeva võib tähistada hiies

Sakala
Copy
Mäesuitsu hiis Tartumaal
Mäesuitsu hiis Tartumaal Foto: Ahto Kaasik

Hiite Maja sihtasutus kutsub tähistama Eesti Vabariigi aastapäeva esivanemate pühapaikades. "Tänavu, kui avalikud aastapäevasündmused jäävad ära, on eriti oluline, et muudame selle päeva ise pidulikuks ning ammutame juurtest jõudu," kirjutavad korraldajad.

Hiite Maja loobus koos paljude teistega avalike ürituste korraldamisest, kuid tuletab meelde, et Eesti loodus ja hiied on endiselt meile kõigile avatud.

Korraldajad kutsuvad kõiki üles minema hiide, võtma kaasa sinimustvalge lipp, suupistekorv ja kuum jook. "Soovi ja loitsi kodumaale ja oma rahvale häid soove, laula regi- või muid laule ning hõiska kodumaa õnneks. See on meie kõigi pidupäev," kirjutab algatuse eestvedaja Ahto Kaasik.

Oma kodule lähima hiie või muu loodusliku pühapaiga leiab pühapaikade kaardilt: https://kaart.hiiepaik.ee/. Seal on avaldatud enam kui 1200 püha metsa, puu, kivi, jõe ja järve asukoht.

Maailma looduse fond (WWF) ja rahvusvaheline looduskaitseliit (IUCN) nimetavad looduslikke pühapaiku inimkonna vanimateks kaitsealadeks ning soovitavad seal austada põliseid tavasid. Paljudele põlisrahvastele on omane arusaam, et pühapaiga loob ja seda muudab hingestatud loodus. Inimene käib pühapaigas, kuid ei sekku seal looduse kulgu. Nii on hiied põlised looduskaitsealad, kus on meieni jõudnud märkimisväärne osa Eesti maastike mitmekesisusest ja elurikkusest.

Looduslikke pühapaiku leidub kõikides Eesti maakondades ja kihelkondades ning paljudes külades. Hinnanguliselt leidub Eestis veel 5000 põlist pühapaiku.

Hiietavade ja algatuse terviktekstiga saab tutvuda Hiite Maja koduleheküljel. https://www.hiis.ee/uudised/laehme-eesti-suennipaeeval-hiide?fbclid=IwAR3g5AuHFzVy8_G0hi4ZFleiCb7BLfgbKa4i9Lo7A1jY4PuUdJ6qwL6Yi9I

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles