Sündis viimase üheksa talve külmarekord

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Kui ilmataat vastu kevadet enam ei üllata, jääb selle talve külmarekordi sünnipäevaks 18. veebruar.
Kui ilmataat vastu kevadet enam ei üllata, jääb selle talve külmarekordi sünnipäevaks 18. veebruar. Foto: Marko Saarm

Neljapäeva hommikul langes õhutemperatuur nii madalale, et keskkonnaagentuur võis kirja panna lõppema hakkava talve külmarekordi. Viimati oli veel külmem aastaid tagasi.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles, et uue külmatipu kogu Eesti kohta mõõtis Jõhvi ilmajaam ning kohalik rekord läks kirja ka Viljandis.

Kui mitu viimast talve polnud termomeetril asja allapoole kolmekümmet miinuskraadi, siis nüüd sai pakasepiir ületatud. Nõnda on käesoleva talve külmarekord –30,1 kraadi ning selle fikseeris Jõhvi ilmajaam 18. veebruari hommikul kella kuue ja kaheksa vahel.

Viljandis alanes õhutemperatuur –25,7 kraadini, tähistades folgilinna selle talve uut külmaäärmust. Nii jahe oli hommikul kella seitsme ja kaheksa vahel.

Eelmisel talvel jäi külmarekord märksa nigelamaks. Siis mõõtis viimase talvekuu liigpäeval ehk 29. veebruaril Jõgeva ilmajaam –17,5 kraadi.

Viimati suutis ilmataat –30 kraadi piiri kätte saada 2016. aasta 8. jaanuaril, mil Tõraveres asuv Tartu ilmajaam selle näidu kümnendiku täpsusega registreeris.

Käesoleva talve õhutemperatuuri miinimumist veel madalam näit läks aga viimati ametlikku külmatabelisse kümme talve tagasi: 2012. aasta 5. veebruaril mõõtis Jõgeva ilmajaam täpselt –35 kraadi. Samal ajal registreeris Türi ilmajaama lumepinnal kõige madalamaks õhutemperatuuriks –38,9 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles