Maarja Pild: Joala monumendi puhul on küsimus tema inimväärikuses

Maarja Pild
, vandeadvokaat
Copy
Viljandi linn peitis Jaak Joala kuju esialgu kasti, et lõpetada kuju avalik eksponeerimine. Kuju saatus selgub linnavolikogus.
Viljandi linn peitis Jaak Joala kuju esialgu kasti, et lõpetada kuju avalik eksponeerimine. Kuju saatus selgub linnavolikogus. Foto: Elmo Riig

MONUMENT ON isiku mälestuse jäädvustamiseks loodud teos. See tähendab, et Jaak Joala monumendi puhul pole küsimuse all kitsalt kaubamärk ja monumendi looja kunstiline eneseväljendus, vaid esmajärjekorras Jaak Joala inimväärikus ja enesemääramisõigus ning tema au kaitse.

Üldjuhul ei tunne kunst piire. Oluline ei ole see, kas kunstiteos vaatajale meeldib või kas hinnangud sellele on negatiivsed. Kunst võib ka šokeerida, olla teatud juhul poliitiliselt ebakorrektne ja vastuolus enamiku arvamusega. Selles pole küsimus. Erinevus rikastab ning kunstivabadus on ühe põhiõigusena sätestatud ka Eesti põhiseaduses. Jaak Joala monumendi ümber toimuva puhul on märgitud, et kunst on vaba, tsirkust peabki saama ning vähemalt ei jäta teema peaaegu kedagi ükskõikseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles