Viljandi raekoja kellast võib saada kultuurimälestis

Sakala
Copy
Muinsuskaitseamet menetleb Viljandi raekoja kella kultuurimälestiseks tunnistamist.
Muinsuskaitseamet menetleb Viljandi raekoja kella kultuurimälestiseks tunnistamist. Foto: Elmo Riig

Muinsuskaitseamet võttis ühe linnakodaniku ettepanekul plaani Viljandi raekoja kella kultuurimälestiseks tunnistamise ning linnavalitsus andis selleks ka nõusoleku.

Linnapea Madis Timpson ütles, et on ainult rõõm, kui raekoja ainulaadne ja algsel kujul säilinud kell kultuurimälestiseks tunnistatakse.

Muinsuskaitseamet on koostanud kella kohta tehnilise ekspertiisi ja dokumendi riikliku kaitse eelduse hindamiseks. Neist selgub, et see on tehniliselt heas korras ning säilinud on originaalsubstants, mis tähendab, et kell-ajanäitaja vastab riikliku kaitse üldistele ja tehnikamälestise kriteeriumidele.

Viljandi raekotta 1932. aastal paigaldatud kell-ajanäitaja pärineb Saksamaalt AEG tehasest, selle on kujundanud tolle firma disainer Peter Behrens.

Eestis teist sellist ilmaliku hoone kella-ajanäitajat kultuurimälestisena arvel ei ole. See on hästi säilinud 1930. aastate kellamehhanismi ainulaadne näide ning veelgi enam, teise maailmasõja purustused ja sõjale järgnenud aastakümnetel toimunud üleminek elektroonilistele ajanäitajatele on muutnud Viljandi raekoja kella haruldaseks kogu Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles