Tänasest saavad alaealised anda koroonaproovi kurguloputusvedelikust

Priscilla Õmblus
Copy
Seni on Eestis koroonaprooviks võetud materjali ninaneelust. Teisipäevast saavad alla 18-aastased anda proovi ka kurguloputusvedelikust. Laboris protsess ei muutu: kurguloputusvedelikust määratakse koroonaviiruse RNA täpselt samal PCR-meetodil nagu ninaneelust võetava materjali puhul.
Seni on Eestis koroonaprooviks võetud materjali ninaneelust. Teisipäevast saavad alla 18-aastased anda proovi ka kurguloputusvedelikust. Laboris protsess ei muutu: kurguloputusvedelikust määratakse koroonaviiruse RNA täpselt samal PCR-meetodil nagu ninaneelust võetava materjali puhul. Foto: Marko Saarm

Tänasest võtab Synlab kasutusele koroona analüüsimise uudislahenduse: viiruse olemasolu selgitatakse välja ka kurguloputusvedelikust. Esialgu saavad sel moel proovi anda ainult lapsed.

Kurguloputusvedeliku proove saavad alla 18-aastased anda avalikes ja Synlabi tasulistes proovivõtupunktides. Lapsele antakse valida, kas ta soovib proovi anda tavapäraselt ja maailma terviseorganisatsiooni esmase soovituse järgi ninaneelust või uudse lahendusena kurguloputusvedelikust. Kuigi kurguloputusvedeliku proovivõtu tarvikute kulu on suurem, jääb selle hind ninaneeluproovi omaga samaks.

Et kurguloputusvedeliku proov oleks korrektselt kogutud, saab proovi anda vaid testimispunktis meediku juhendamisel. Proovi andmiseks saab patsient 10 milliliitrit füsioloogilist soolalahust (naatriumkloriid), mida peab kurgus kuristama. Oluline on vahet teha, et see ei ole suuloputusvedelik. Meedik tõmbab topsist osa kurguloputusvedelikust spetsiaalsesse vaakumkatsutisse, markeerib selle patsiendi andmetega ja saadab laborisse samal, PCR-meetodil analüüsimiseks. Analüüsi tulemused saabuvad nagu ninaneeluproovi puhul 24–48 tunni jooksul digilugu.ee keskkonda. Kurguloputusvedelikuga antud proovi alusel saab välja anda reisimiseks vajaliku sertifikaadi.

Synlab Eesti teenuste juht Karin Kallikorm selgitas, et uut teenust pakutakse esialgu alla 18-aastastele, et muuta proovivõtmine meeldivamaks. "Lapsed ei saa praegu uut kurguloputusvedeliku proovi anda piiripunktides, sest protseduur võtab veidi kauem aega ning piiripunktides, kus testitakse elavas järjekorras, pikendaks see kõigi ooteaega."

Kallikorm soovitab vanematel lastega kuristamist varem kodus kraaniveega proovida. Nii teavad lapsed paremini, mis neid ees ootab.

Proovitegemise aja saamine on ninaneelu- ja kurguloputusvedeliku proovi korral sama, saatekirja väljastab perearst või tuleb panna aeg Synlabi tasulisse proovivõtupunkti.

Viljandis saab seda teha Qvalitase telgis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles