Niilusoo kaitsjad: sood – ühe käega taastame, teisega hävitame

Copy
Möödunud aasta veebruaris tehtud foto kogukonna esimesest matkast Niilusoo rabasse
Möödunud aasta veebruaris tehtud foto kogukonna esimesest matkast Niilusoo rabasse Foto: Sandra Urvak

2. VEEBRUARIL tähistati rahvusvahelist märgalade päeva ning sel puhul ilmus ajalehes Sakala keskkonnaameti töötajate kirjutatud artikkel pealkirjaga «Viljandimaa märgalad on hoidmist väärt». Artiklis kirjeldatakse soode kaitse ja taastamise tähtsust, ühe hea näitena taastamisest tuuakse välja Soosaare raba. Just Soosaare raba tähtsuse ja taastamise nimetamine sundis meid alljärgnevat kirja panema.

Meie kodukant Kolga-Jaani on läbi aegade olnud väga soo- ja metsarikas piirkond. Viimase 50 aastaga on suurem osa siinsetest soodest ja rabadest muudetud turbatootmisaladeks: alevist umbes 10 kilomeetri raadiuses lasub üle 1000 hektari turbamaardlaid! Kaevandatakse Parika, Tässi ja Soosaare rabas. Päris alevi külje alla on jäänud veel looduslikus seisundis rabake, mida kutsutakse Niilusooks ning mis on osa suuremast Soosaare soostikust. Artiklit lugedes jääb mulje, nagu oleks Soosaare ala vana mahajäetud turbaala, kus nüüd tehakse suuri edusamme soo taastamisel.

Raba põhjaosa freesturbaalad on tõepoolest Eestimaa Looduse Fondi tegevuse tulemusena taastumas ning kaevandamist enam ei toimu. Turba kaevandamine jätkub aga Soosaare raba lõunaosas. Nii on Soosaare raba tegelikult vaid osaliselt kaitstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles