UUENDUS Suure-Jaani suusapäev tuli sel aastal teisiti

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Üks suusapäeva korraldajatest (paremalt teine) Aivar Paas tuiskas ka ise rajale.
Üks suusapäeva korraldajatest (paremalt teine) Aivar Paas tuiskas ka ise rajale. Foto: Erakogu

Juba aastaid on talvel Suure-Jaani järvel korraldatud sportlikku päeva, kus rahvas on suusatanud ja uisutanud. Tänavu laiendati seda üritust koroonapiirangute tõttu, nii et suusatada sai 21 rajal.

Põhja-Sakala rahva suusapäeval osalejad said registreeruda valla Facebooki kodulehel ning nende vahel loositi välja 28 sponsoritelt kogutud auhinda.

Korraldajad olid tuntud spordientusiast Aivar Paas ja valla spordispetsialist Mati Adamson, abilisteks mitu rajameistrit.

Mati Adamsoni sõnutsi jagus osalejaid kõikidele 21 rajale: staadionidele, parkidesse, põllule ja mitmele poole mujale. Mõni osales ettevõtmises ka kaugemalt. Näiteks Suure-Jaanis elav Eesti laskesuusatamise koondise abitreener Rain Kuresoo on praegu maailmameistrivõistlustel Sloveenias Pokljukas ning tegi sealt oma postituse. Tema ka oli üks nendest, keda saatis loosiõnn.

Adamson nentis, et ametlikult sai kirja 102 osalejat, aga tegelikult oli suusatajaid ja uisutajaid märksa rohkemgi. Ta lisas, et sel talvel on vallas palju ka omaalgatuslikke suusaradu, mis on tehtud talude juurde. Vallale on tema sõnutsi olnud esmatähtis hoida radu sees koolide juures, et seal saaks teha kehalise kasvatuse tunde.

Aivar Paas märkis laupäevasest suusapäevast kõneldes, et temale pakkus kõige tugevamaid emotsioone viieaastane Marie, kes suusatas emaga ligikaudu kaheksa kilomeetrit.

Sürgavere külavanem Eve Soopa kirjutas oma postituses: "Tõeline nauding Sürgavere suusarajal! Eelmisel laupäeval suutsin põetud koroona tõttu teha ainult 2 ringi, täna tuli 9 või 10, lugemine läks sassi. Iga päev olen rada lihvinud ja ikka ringike rohkem kui eelmisel päeval. Täna ei saanud arugi, et suisa mitu juba üle."

"Ise käisin Sürgavere pargis suusatamas, seal sai kooliajal suusakilomeetreid lihvides ohatud," lausus Mati Adamson muigamisi ning tõdes, et suusapäeva laialijagamine oli igati õige otsus, sest muidu oleks Suure-Jaani järvele tahes-tahtmata kogunenud korraga liiga palju inimesi.

Adamson lisas, et kuna suusarajad said sisse aetud enne suurte külmade tulekut, on need kenasti püsinud. Neid ning Suure-Jaani ja Kõpu uisuradu püütakse kenasti korras hoida talve lõpuni. Suure-Jaani järve jääd on tasandamiseks mitu korda voolikuga kastetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles