Aasta vaimulikule kingiti palverännak

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koguduse eestvõttel saab talviti Pilistvere järvel uisutada ja kelgutada. Aeg-ajalt võib seal lustimas näha ka vaimulik Hermann Kalmust.
Koguduse eestvõttel saab talviti Pilistvere järvel uisutada ja kelgutada. Aeg-ajalt võib seal lustimas näha ka vaimulik Hermann Kalmust. Foto: Erakogu

Eesti evangeelse luterliku kiriku vaimulike konverentsil Läänemaal Roostal valiti aasta vaimulikuks Pilistvere kirikuõpetaja Hermann Kalmus. Seda tiitlit jagab ta Risti koguduse vaimuliku Annika Laatsiga.

Tunnustusega kaasneb võimalus minna palverännakule. Selleks annab erakapitalil põhinev toetusfond umbes 1300 eurot. Hermann Kalmusel on kavas käia ära pühal maal Iisraelis ja tutvuda piiblist tuttavate kohtadega. Ta rääkis, et kuigi on plaanis teha väikseid jalgsimatku, jääb see rohkem siiski turismireisiks.

«Täispalverännakuks ei ole mul praegu töö ja nelja väikese lapse kõrvalt mahti,» lausus ta.

Viljandi praostkonna praosti Marko Tiituse sõnul valiti Hermann Kalmus meie piirkonda esindama seetõttu, et kui enamasti äärealadel elu hääbub, siis Pilistvere hingekarjane on koos abilistega tõestanud, et ka maakoguduses võib teha väga head ja tulemuslikku tööd.

«Hermann on mitmesuguste projektide ja ettevõtmistega toonud piirkonda uut hingamist ja lootust, korraldanud eri sihtrühmadele koolitusi ning loonud isegi töökohti. Pastoraadis tehakse järjepidevalt tööd noorte ja lastega, tegutsevad laulukoorid, peetakse laagreid, üheskoos on käidud seenemetsas ja villitud mahlapurkidesse mustasõstramahla. Kõik see kokku on eeskujuks ja väärib tunnustust,» kõneles Tiitus.

«Eestlane ütleb: kus viga näed laita, seal tule ja aita,» märkis Kalmus oma tegevust kommenteerides. «Tuleb käed külge panna, kui tahame, et asjad paremaks muutuksid. Kirik ei tohi kaotada palvet, laulu ja Kristust, aga kui keegi on näljas, külmas või riieteta, ei saa ainult põlvili palvetada.»

Hermann Kalmus lisas, et projekte juhtides ei ole tal otseseks vaimulikutööks jagunud siiski nii palju aega ja energiat, kui ta oleks tahtnud.

Üheks suuremaks saavutuseks pidas ta Pilistveres asuvat Ingli kohvikut, kus noored tegutsevad, teenivad raha ja teevad oma elu huvitavaks. «Noored on meie tulevik,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles