Viljandimaal avatakse rahvarõivakool

Üllar Priks
, reporter
Copy
Kursuse lõpuks tuleb igal osalejal valmistada üks rahvarõivakomplekt koos kirjaliku uurimistööga.
Kursuse lõpuks tuleb igal osalejal valmistada üks rahvarõivakomplekt koos kirjaliku uurimistööga. Foto: Sandra Urvak

20. märtsil algab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti rahvakultuuri keskuse koostöös Viljandimaa rahvarõivakool, milles õpitakse valmistama traditsioonilisi rahvarõivaid. Kaks aastat vältavale kursusele on oodatud Viljandimaa kihelkondade rahvarõivaste huvilised kogu Eestist. 

2023. aasta aprillini Viljandis kestev kursus sisaldab üldisi loenguid, mis selgitavad Viljandimaa rahvarõivaste paikkondlikke eripärasid, tutvustavad Viljandi- ja Mulgimaa rahvarõivaste juurde kuuluvaid ehteid, materjale ja töövahendeid ning rõivaste komplekteerimist. Teooriale järgnevad praktilised rühmatööd ning individuaalne juhendamine. Kursuse lõppedes tuleb igal osalejal valmistada üks rahvarõivakomplekt koos kirjaliku uurimistööga. 

Rahvakultuuri keskuse koolitusosakonna juhataja Urve Gromovi sõnul kogub endale raharõivaste valmistamine järjest rohkem populaarsust ja selliseid kursusi korraldatakse üle Eesti. "Eesti rahvakultuuri keskuse ülesanne on toetada elavat kultuuripärandit ning oleme aastaid aidanud korraldada populaarseid rahvarõivakoole Tartus ERM-is ja Lääne-Virumaal Jänedal. Loodame, et ka Viljandimaale jätkub huvilisi," lisas Gromov. 

"Endale rahvarõivakomplekti valmistamisel saame rohkem aru iseendast, oma juurtest, aimu talupojakultuurist, villase ja linase kanga väärtusest ning rahvusmustrite ja värvide ilust," tõi rahvarõivakooli koolitusjuht Inna Raud välja kursuse olulisuse. "Eriti meeldiv on, kui osaleja, valmistades endale rõivakomplekti, tajub rahvarõivast kui pärandit ja selle hoidmist."

Koolitusprogramm lähtub mittetulundusühingu Rahvarõivas ja Eesti rahvakultuuri keskuse koostatud täienduskoolituse raamõppekavast ning registreerumine on avatud 1. märtsini. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles