Lisaks kestvale pandeemiale koputab uksele linnugripp

Üllar Priks
, reporter
Copy
Linnugripi peamisteks kandjateks on veelinnud nagu näiteks luiged.
Linnugripi peamisteks kandjateks on veelinnud nagu näiteks luiged. Foto: Margus Ansu

Nädala alguses tuvastati Helsingi lähedal ja nüüd Lätis Riia kandis hukkunud veelindudel väga nakkav gripiviiruse tüvi H5N8, mis põhjustab lindude, sealhulgas kodulindude suurt suremust. See tüvi inimestele ohtu ei kujuta. Kui kodulindudel puhkeb haigus, kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud hukatakse ja hävitatakse.

Haiguse peamised kandjad on põllumajandus- ja toiduameti pressiteate kinnitusel veelinnud ning seetõttu peaksid eriti tähelepanelikud olema Põhja-, Lääne-Eesti, Võrtsjärve ja Peipsi järve ümbruse linnupidajad.

Lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka ning põhjustab lindude massilist haigestumist ja suremust. Eestis selle viirusega nakatunud linde seni tuvastatud pole. Viiruse võimalikult varaseks avastamiseks ja valmisoleku tagamiseks uuritakse juba pikemat aega mets- ja veelinde.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Olev Kalda sõnul on olukord murettekitav. "Suure patogeensusega viiruse põhjustatud lindude gripp on tuvastatud Soomes ja Rootsis nii mets- kui kodulindudel ning nüüd ka Lätis, kus gripp tuvastati Riias kahel veelinnul. Rootsis on sellel aastal gripi tõttu hukatud juba ligi kaks miljonit munakana," ütles Kalda.

Siinkohal palub põllumajandus- ja toiduamet kõikide kodanike kaasabi. Juhul, kui keegi leiab veelindude, näiteks hanede või luikede värskeid korjuseid, hulganisti surnud metslinde või surnud röövlinnu korjuse, palutakse sellest teada anda infotelefonil 605 4767. 

Selleks, et kaitsta oma kodulinde, peab linnupidaja võimaluse korral pidama linde laudas ning vältima igasugust kokkupuudet metslindudega. Kindlasti ei tohi lindude juurde lasta kõrvalisi isikuid. Enne lindude toitmist tuleb pesta käed ning vahetada rõivad ja jalanõud. Kui on märgata ebatavalist suremust, tuleb sellest teada anda veterinaararstile. Välisriigist tohib linde ja haudemune tuua vaid veterinaarsertifikaadi alusel.

Eelmisel aastal hukkus või hukati lindude gripi tõttu Euroopas ligi üheksa miljonit kodulindu. Lindude gripp on levinud Belgiasse, Poola, Lätti, Leetu, Saksamaale, Austriasse, Šveitsi, Hollandisse, Hispaaniasse, Prantsusmaale, Itaaliasse, Tšehhi, Ühendkuningriiki, Iirimaale, Põhja-Iirimaale, Taani, Soome, Norrasse, Rootsi, Ungarisse, Sloveeniasse, Rumeeniasse, Slovakkiasse, Horvaatiasse, Bulgaariasse ja Ukrainasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles