Kemikaale käitlevad asutused võetakse luubi alla

Üllar Priks
, reporter
Copy
Kemikaalide vale käitlemine võib põhjustada loodusreostust ning olla ohuks inimeste tervisele.
Kemikaalide vale käitlemine võib põhjustada loodusreostust ning olla ohuks inimeste tervisele. Foto: Arvo Meeks

Järgmisel nädalal alustavad päästeamet ja tööinspektsioon ühist reidi, et kontrollida üle kogu Eesti asutusi, kes käitlevad väikses koguses ohtlikke kemikaale.

Sellistel ettevõtetel on välja töötatud ohutusmeetmed, mis tagavad kemikaalide ohutu käitlemise ning annavad võimalikust probleemist varakult märku. Päästeamet kontrollib selliseid ettevõtteid regulaarselt ning kontroll nende üle on range. 

"Lisaks suurtele ettevõtetele võivad aga ohtu põhjustada ka kõik teised ettevõtted või asutused, kes käitlevad kemikaale. Ohu suurus sõltub seejuures mitmest tegurist, näiteks sellest, missugused on käideldava kemikaali kogused, kas ainet vaid hoiustatakse või kasutatakse seda erinevates protsessides ning missuguseid ennetus- ja leevendusmeetmeid on ettevõtted rakendanud," selgitas päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ekspert Reelika Kuusik.

Õnnetuste vältimiseks ning olukorrast põhjaliku ülevaate saamiseks korraldab päästeamet koos tööinspektsiooniga järgmisel nädalal esimest korda kontrollreidi väikekäitlejate juurde. Kontrollitavate asutuste hulka kuuluvad näiteks spordihooned ja tervisekeskused ning koolid ja lasteaiad, kus on basseinid, samuti spaad ja veekeskused, aga ka ettevõtted, kus kasutatakse värve, õlisid, pesukemikaale, vahuaineid ja teisi ohtlikke aineid.

"Et tegemist on ohtlike kemikaalidega, piisab õnnetuse juhtumiseks ka väikesest eksimusest. Seetõttu ongi oluline, et kõik ohutusnõuded oleksid korrektselt täidetud ja riskid maandatud," rääkis Kuusik.

Eestis on varasematel aastatel juhtunud mitu õnnetust, kus basseinivette on sattunud liialt palju kloorilahust ning inimeste tervis on seetõttu olnud ohus. Samuti on juhtunud õnnetusi, kus kemikaalianumad on läinud ümber ja kemikaal on lekkinud läbi põranda alumisele korrusele. On olnud ka õnnetusi, kus omavahel on segatud kemikaale, mis olemuselt kokku ei sobi, ning seeläbi põhjustanud ohtliku olukorra. Lisaks on puhkenud tulekahjusid hoonetes, kus on olnud ohtlikke kemikaale, ja need on raskendanud päästetööd.

Päästeameti ja tööinspektsiooni ühine kontrollreid algab 15. veebruaril ning kestab 12. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles