Soome-ugri kultuuripealinn Mulgid kutsuvad fotostendi ees pilti tegema

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Pildil vasakult Mulgi vallavolikogu esimees Arvo Maling, Mulgimaa patroon president Toomas Hendrik Ilves, Mulgi vallavanem Imre Jugomäe, mulgi keele ja kultuuri hoidja Alli Laande ning soome-ugri kultuuripealinn 2021 eestvedajad, Mulgi kultuuri instituudi juhataja Ave Grenberg ja Mulgi valla turismikoordinaator Kerstin Rei.
Pildil vasakult Mulgi vallavolikogu esimees Arvo Maling, Mulgimaa patroon president Toomas Hendrik Ilves, Mulgi vallavanem Imre Jugomäe, mulgi keele ja kultuuri hoidja Alli Laande ning soome-ugri kultuuripealinn 2021 eestvedajad, Mulgi kultuuri instituudi juhataja Ave Grenberg ja Mulgi valla turismikoordinaator Kerstin Rei. Foto: Taavi Bergmann

Mulgid seadsid Abja-Paluoja kui tänavuaastase soome-ugri kultuuripealinna keskparki üles fotostendi, mille ees kutsuvad pressiteates kõiki pilti tegema.

"Ootame kõiki mulke, ümberkaudseid, aga ka kaugemalt tulijaid Abja-Paluoja soome-ugri 2021 kultuuripealinna fotostendi ette pilti tegema,“ ütleb Mulgi valla turismikoordinaator ja kultuuripealinna programmi üks eestvedajatest Kerstin Rei ja kutsub fotode sotsiaalmeediasse postitamisel lisama teemaviidet #abjapaluoja2021. "Nii leiame ülesvõtted üles ja saame kokku koguda albumi, mis jääb mäletama uhket tiitlit ja tulevaid aastasündmusi."

Fotostend kujutab kõike seda, mis on mulkidele väga omane. Näeme nii villast mulgi pikk-kuube kui ka naiste puusapõlle. "Kui mujal Eestis oli naiste kehakatteks enamasti jakk, siis Mulgimaal kandsid kuube ka naised," rääkis Rei. Ta lisas, et mulgi kuue musta värvi saamiseks leotati vanasti pruunist lambavillast lõnga või kangast rauarikkas soovees. Kuued on kaunistatud punase kaaruspaelaga, mis moodustab huvitavad silmusmustrid. Naiste puusapõlled on tehtud valgest linasest riidest, mida ehivad värvilistest lõngadest tikandid.

Fotostendi kaunistavad taimeromantilised ja arhailised tikandid ja mustrid – ristid, sõõrid, õied, oksad ja tärnid. Need on ühtlasi mulkide saladusliku edu ja külluse sümbolid ning kujutavad esivanemate kaasaantud värvimaagia väge. Roheline sümboliseerib maad, kasvavaid taimi ja surma, sinine tähistab taevast ja mõtlemist, punane sümboliseerib maad, verd, tuld ja armastust, kollane tähitsab päikesevalgust ning must sümboliseerib mulkide musta kuube.

Abja-Paluoja valiti soome-ugri 2021. aasta kultuuripealinnaks ja võtab tuleval laupäeval, 13. veebruari avaüritusel tiitli ametlikult üle Baškiirias asuvalt Miškani külalt.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles