Suure-Jaani tervisekoda on Euroopa arhitektuuriauhinna kandidaat

Margus Haav
, reporter
Copy
Suure-Jaani tervisekoda.
 
Suure-Jaani tervisekoda.  Foto: Marko Saarm / Sakala

Euroopa prestiižseim moodsa arhitektuuri auhind EU Mies Award avalikustas tänavused kandidaadid, kelle hulka on pääsenud seitse arhitektuuriteost Eestist.

Eestist on arhitektuurimuuseumi teatel auhinna kandidaadiks esitatud Suure-Jaani tervisekoda, galerii Fotografiska, Haapsalu linnus, Maidla loodusvilla, Võru keskväljak, kõrgepingeliini disainmast Soorebane ja sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ja Tartu ülikooli Narva kolledži ühine õppe- ja majutushoone. 

Euroopa Liidu Miesi auhind EU Mies Award on Euroopa kõige prestiižikam arhitektuuriauhind, mida antakse iga kahe aasta tagant parimale Euroopa arhitektuuriteosele. Sõltumatud Euroopa arhitektuurieksperdid, rahvuslikud erialaliidud ja auhinna nõuandev komitee esitasid kokku 449 tööd 41 riigist.

Eesti arhitektuurimuuseumi direktori, Miesi auhinna nõuandvasse komiteesse kuuluva arhitektuuriteadlase Triin Ojari sõnul on tänavused Eesti nominendid kõik väga erinevas skaalas.

Ojari sõnul pole viimastel kordadel preemiad läinud üllatuslikult mitte kallitele kultuuriobjektidele, vaid sotsiaalse suunitlusega hoonetele, täpsemalt suurte kortermajade väga läbimõeldult teostatud renoveerimisprojektidele Amsterdamis ja Pariisis. 

"Preemia andmine äärelinna sotsiaalmajale on oluline sõnum väärtuste muutumisest nii arhitektidele, tellijatele kui kogu Euroopa arhitektuuriavalikkusele," lisas Ojari.

Eestist on aastate jooksul lõppvalikusse pääsenud näiteks Rotermanni kvartali Laudsepa töökoda ja Arvo Pärdi keskus Laulasmaal. Auhind on oma nime saanud XX sajandi moodsa arhitektuuri suurkuju Ludwig Mies van der Rohe järgi, preemiat annab välja Miesi fond Barcelonas. Lisaks 60 000 euro suurusele peapreemiale antakse välja ka noore arhitekti eripreemia, nii lõppvalikusse pääsenud töid kui ka preemiasaajaid tutvustatakse näitustel, avalikel üritustel ja trükistes. Tänavu kandideerib 449 hoonet ning seoses ülemaailmse pandeemiaga on auhinna väljakuulutamine lükatud 2022. aasta kevadesse.

2019. aasta lõpul avatud Suure-Jaani tervisekoda on võitnud arhitektuuripreemiaid varemgi. See on valitud Eesti arhitektuuripreemiate sisearhitektide liidu võidutööks ning olnud ka peaauhinna nominent. Samas on hoones tuvastatud hulk puudusi, mida kahe aasta jooksul on üritatud kõrvaldada. Sakala on kirjutanud korduvalt sellest, et kiirabiruume täidab vali müra, sest need on veekeskuse all, otse puhastusseadmete ruumi kõrval. Lisaks kipub veekeskus läbi tilkuma ning saunad on vallavanem Jaanus Rahula sõnul rajatud küll kaunilt, aga ebapraktiliselt, mistõttu kipuvadki need lagunema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles