Lahmuse kool ja Midrimaa lasteaiamaja saavad siseterviseraja

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Sel nädalal jõuavad Eesti Terviseradade korraldatud loovtööde võistluse "Hakkame liikuma" võitnud koolidesse ja lasteaedadesse siseterviseradade komplektid. Ülesvõte pärineb Orissaare koolist.
Sel nädalal jõuavad Eesti Terviseradade korraldatud loovtööde võistluse "Hakkame liikuma" võitnud koolidesse ja lasteaedadesse siseterviseradade komplektid. Ülesvõte pärineb Orissaare koolist. Foto: Eesti Terviserajad

Sihtasutus Eesti Terviserajad andis pressiteate vahendusel teada, et sel nädalal jõuavad tema korraldatud loovtööde võistluse "Hakkame liikuma" võitnud koolidesse ja lasteaedadesse siseterviseradade komplektid. Kokku märgitakse Swedbanki kingitud siseterviserajad 50 kooli ja lasteaeda üle Eesti, nende seas on Lahmuse kool ja Viljandi Kesklinna lasteaia Midrimaa hoone.

Siseterviserada koosneb mängulistest elementidest, mida saab kasutada sõltuvalt hoone suurusest mõnes koridoris või läbi terve maja. Siseradade ülesanne koolides ja lasteaedades on innustada lapsi, noori ja õpetajaid rohkem liikuma.

Eesti Terviseradade juhataja Alo Lõoke rääkis, et laste regulaarne liikumisharjumus algab kodust ja lasteaiast ning kujuneb koolikeskkonnas. Lapsed ja noored peaksid iga päev liikuma vähemalt tund aega, kuid tervise arengu instituudi kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu kohaselt on kehaliselt aktiivsed vaid 16 protsenti 11−15-aastastest kooliõpilastest. Vähene liikumine aga avaldab mõju kehakaalule, meeleolule ja õpitulemustele. "Arvestades, et lapsed veedavad koolitundides enamiku ajast istudes, võiksid nii õpilased, aga ka õpetajad vahetunnis liikumisele tähelepanu pöörata. Liikumine loob uut energiat, pakub vaheldust ja teritab mõttetegevust – uuringud näitavad, et peale aktiivset liikumispausi suudavad õpilased paremini keskenduda," selgitas Lõoke.

Möödunud sügisel korraldatud võistlusel "Hakkame liikuma" osales 74 kooli ja 126 lasteaeda, kes esitasid enam kui 400 loovtööd. Osalenute seast valiti välja 50 kooli ja lasteaeda, kellele saadeti kingitusena siseterviseraja komplektid. Võistlus sai teoks Eesti terviseradade ja Swedbanki ühise algatusena.

Veebruari keskpaigaks on Eesti Terviseradade eestvedamisel asutustes, kontorites, koolides ja lasteaedades üle Eesti kokku 130 siseterviserada, kus liigub üle 100 000 inimese.

Eesti Terviserajad asutasid 2005. aastal ettevõtted Merko Ehitus, Swedbank ja Eesti Energia ning sellest on saanud suurim liikumisharrastuse mõjutaja Eestis. Kokku on Eestis enam kui 1100 kilomeetrit aasta läbi kasutatavaid terviseradasid, mida hooldab 200-liikmeline rajameistrite meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles