Reovesi näitab, et viirust on üle Eesti ühtlaselt palju

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Reoveeuuringu viimase nädala proovides on Tartu ülikooli professori Tanel Tensoni sõnul viirusesisaldus endiselt suur.
Reoveeuuringu viimase nädala proovides on Tartu ülikooli professori Tanel Tensoni sõnul viirusesisaldus endiselt suur. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Möödunud nädala jooksul tehtud reoveeproovid näitavad, et koroonaviiruse levik on taas kasvuteel. Ehkki möödunud nädalal seisis Viljandi kohal väikest levikut näitav roheline täpp, on nüüd viirust rohkem ja märk muutunud kollaseks.

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu põhjal võib öelda, et viiruse levik püsib stabiilselt suur. Uuringu juhi, ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul on kasv tulnud keskmise viirusesisaldusega proovide arvelt.

«Võrreldes möödunud nädalaga on tulemusi näitava kaardi üldmulje läinud punasemaks. See väljendub ka Eesti keskmist olukorda kirjeldavas reoveeindeksis, mis on paaril eelmisel nädalal olnud languses, nüüd aga taas tõusule pöördunud. Sellest võib järeldada, et tõenäoliselt on nakatunute hulk mitmeski Eesti piirkonnas vahepeal kasvanud,» selgitas Tenson.

Tema sõnul võeti Viljandimaal möödunud nädalal proove lisaks Viljandile Mõisakülast ja Suure-Jaanist, millest viimati nimetatu tulemus on olnud juba mitu nädalat punane. Eeldatavasti on see seotud Lõhavere hooldekoduga, kus on ulatuslik koroonakolle. Mõisaküla on aga viimased kaks nädalat olnud kollane. Ametlikul kaardil väiksemaid kohti kajastatud ei ole ning Tensoni sõnul on see tingitud sellest, et neist saadud tulemus võib olla ebatäpne. Ta selgitas, et kui väikses piirkonnas on nakatunud üks terve perekond, võib see muuta tulemuse punaseks. «Kui nakatunud parasjagu käisid ­WC-s, siis saab punase ja kui parasjagu ei käinud, siis rohelise,» ütles ta. Seega näitab uuring paremini üldpilti suuremate linnade puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles