MULGI PIDU ⟩ Karksis hakatakse kuduma suurt hõimuvaipa

Alice Lokk
, reporter
Copy
Mai lõpus korraldatava Mulgi peo jaoks kootakse Karksi külaseltsis suur hõimuvaip. 
Mai lõpus korraldatava Mulgi peo jaoks kootakse Karksi külaseltsis suur hõimuvaip. Foto: Elmo Riig

Sel kuul hakatakse Karksi külamajas kuduma hõimuvaipa, mis saab valmis mais peetavaks suureks Mulgi peoks. Hõimuvaiba kudumises oodatakse kaasa lööma kõiki Mulgi valla ja peoga seotud kollektiive.

Karksi-Nuia kultuurikeskuse juhataja Leana Liivson ütles, et sel aastal on erilise tähelepanu all mustrid ja käsitöö. "See on tore võimalus haarata kõiki Mulgi peost osalejaid ühtsesse tegevusse," lausus ta ja tuletas meelde peo tunnuslauset "Mia ja sia ütenkuun". "See on hea võimalus näidata, kuidas me kõik koos teeme ühte asja," selgitas ta.

Eelkõige on hõimuvaipa kuduma oodatud Mulgi valla huviringid, rahvamajade töötajad, noortekeskused ja peost osa võtvad kollektiivid. Tema sõnul on oodatud ka kõik teised, kes soovivad kudumisest osa saada, näiteks perekonnad.

Vaiba kudumine lõpebki Mulgi peoga. "Peol on ka veel võimalik kududa. Mulgi peol endal on vaiba kõige viimane osa, see tuleb natuke teistsugune."

Vaiba kudumisega teevad algust Karksi-Nuia kultuurikeskuse töötajad järgmiste nädalate jooksul. "Enne lepime aja kokku. Kohal on pädev käsitööline, kes ka kõige oskamatumal aitab vaibajupi ära kududa," täpsustas Liivson.

Hõimuvaiba kudumiseks on kogu materjali annetanud Karksi külaselts. "Piiri ei olegi, kui pikalt keegi koob. Värvivalik ja pikkus sõltuvad kudujast. Huviline koob oma jupi ära ja meie kinnitame sinna pärast temanimelise sildi," selgitas Liivson.

Kudumisest võtavad osa ka Mulgi, Tõrva ja Viljandi vallavanemad, Mulgi vanem, abivallavanemad ja vallatöötajad.

Viimati kudusid mulgid ühiselt vaipa 2018. aastal. Siis said kõik huvilised kududa Mulgi kindakirjalisi lappe, millest pandi hiljem kokku suur lapitekk. Tekk on seniajani Kulla leerimajas ja seda käis oma visiidil uudistamas ka president Kersti Kaljulaid.

Kuues Mulgi pidu peetakse Karksi kihelkonnas Karksi mõisapargis 29. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles