Uisusõbrad paluvad rajad rikkumata jätta

Margus Haav
, reporter
Copy
Kuigi jalutajatel palutakse uisuradadele alternatiivi leida, siis Viljandi järvel sellega eriti ei arvestata.
Kuigi jalutajatel palutakse uisuradadele alternatiivi leida, siis Viljandi järvel sellega eriti ei arvestata. Foto: Elmo Riig

Heitlikud ilmad on Viljandi järve uisurajad muutnud kasutuskõlbmatuks. Rajameistritel on palve nendest praegu eemale hoida, et radasid mitte rikkuda, ning sellega peetakse lisaks kalameestele ja niisama jalutajatele silmas uisutajaid.

Rajameister Mikk Mihkel Vaabeli andmetel on enne sula tekkinud vana jää küll paks, Viljandi järvel 14-15 sentimeetrit ja Paala järvel lausa 20–24 sentimeetrit, kuid vee ja sadanud lume segust tekkinud uus jää on umbes 2,5 sentimeetri paksune ning selle all on 3–5 sentimeetrit vett, mis pole veel jäätunud, sest lumekiht on külmumist takistanud.

Sestap ongi oluline rada jalajälgedega rikkumata jätta ning vältida topeltjää tekkimise ohtu. 

Mikk Mihkel Vaabel rääkis, et viimati käis ta jääolusid vaatamas laupäeva öösel Paala järvel.

"Minu käest oli õhtuks juba neli-viis inimest küsinud, kuidas raja seis on, ja tahtsin neile ausat vastust anda," rääkis Vaabel. "Seis on praegu see, et kahe jääkihi vahel on vett, pealmine jääkiht ei kanna ja kui astud peale, siis vajud läbi. Sama seis on Viljandi järvel. Kui sisimas lootsime, et pühapäeval saaks juba öelda, et rada ootab, siis paraku nii ei läinud."

Vaabel lisas, et kõige suurem murekoht on paks lumi, mis sadas otse jää peal oleva vee sisse.

"Kui nüüd miinus viis kraadi jätkub, siis ehk paari päeva pärast kannab juba uisku ka," avaldas Vaabel lootust. "Kõige hullem on see, et kalamehed tahavad otseradasid leida. Silt või lint inimest kinni ei hoia."

Esmalt selleks pühapäevaks Viljandi järvele planeeritud 11. Mulgi uisumaraton lükkus veelgi edasi. Järgmine võimalik toimumisaeg on 28. veebruar. Seda juhul, kui suudetakse tagada osalejate turvalisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles