KAITSEALA KAITSE ⟩ Kohus peatas rahvuspargi metsaraie

Margus Haav
, reporter
Copy
Harvester saab Soomaal mõneks ajaks puhkust.
Harvester saab Soomaal mõneks ajaks puhkust. Foto: Erakogu

Tallinna halduskohus keelas raie Soomaa rahvuspargi kaitsealuses Natura 2000 metsas esialgse õiguskaitse korras veebruari lõpuni.

Kohtu poole pöördusid nädala alguses Soomaa elanikud, kes avastasid, et riigimetsa majandamise keskus (RMK) on asunud rahvuspargi alal riigimetsa langetama. Kuigi töid oli juba alustatud, loodeti piiranguvööndis suurem kahju ära hoida, sest selline harvendusraie ei käi ühte sammu rahvuspargi kaitse eesmärkidega.

Soomaa turismiettevõtja Aivar Ruukel ütles kiiret kohtuotsust kommenteerides, et kui ikka on põhjust, siis tegutsetaksegi nii kähku.

"Euroopa Natura direktiivi järgi ei käi selline harvendusraie kokku kaitse eesmärkidega ja seda kohus arvestaski," märkis Ruukel laupäeval. "Nüüd on vähemalt nädalavahetusel Soomaal vaikne. Saab looduse hääli kuulda. Elame, näeme, mis edasi saab."

RMK esindajad on kinnitanud, et raiet tehti vaid sel alal, kus see on lubatud. Soomaa rahvuspargi kaitse-eeskirja järgi jaguneb rahvuspark kaitsekorra eripära ja majandustegevuse piiramise astme järgi reservaadiks, 29 sihtkaitsevööndiks ja üheks piiranguvööndiks.

Piiranguvöönd toimib üldjuhul range kaitsekorraga sihtkaitsevööndi puhvrina, võimaldades puidu varumist, ehkki tavapärase metsamajandusega võrreldes suuremate kitsendustega. Soomaa rahvuspargi kaitse-eeskirjas seatud reeglite järgi on lubatud piiranguvööndi metsa majandada ka maaomanikel, mitte ainult RMK-l. Kõnealune raie käis aga piiranguvööndis, mis jääb üle-euroopalise kaitsealade võrgustiku Natura 2000 alale. Soomaa pool polnud rahul keskkonnaameti ja RMK selgitustega ning raie peatamiseks pöördutigi kohtusse, et saada esmane õiguskaitse kuni tegevuse asjaolude selgitamiseni.

Esialgsetel andmetel jõuti raiuda rahvuspargi piiranguvööndis kaitsealuse liigi elupaigas umbes 14 hektaril. Raie Soomaal peatati kohtu määrusega raieala suurimal, ligi 25 hektari suurusel eraldisel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles