Teine pööre on tulekul

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaabeltelevisiooni kaudu analoogpilti vaatavaid kliente ootab ilmselt aasta jooksul üleminek digitaalsele telepildile. See nõuab neiltki kaabli ja teleri vahele digiboksi paigaldamist.

Üle-eelmise aasta suvel, kui Eestis lõppes analoogtelevisiooni edastamine telesaatjate kaudu, tuli telepildi vastuvõtmiseks tavalise katuse- või toaantenniga soetada digiboks või uus digiteler. Kaabellevifirmade klientidele toona midagi ei muutunud, sest enne kaablisse suunamist muutis firma pildi analoogseks.

Riik tahab uue seadusega kõik Eesti kodud digitelevisioonile viia, sest mullune digipööre selleks loodetud tõuget ei andnud. Riigikogu pressiteenistus teatas eile, et valitsus pole seaduseelnõu veel riigikokku saatnud.

Teise digipöörde tärmin pole teada, aga asjaosaliste hinnangul võiks selleks olla aasta pärast seaduse vastuvõtmist, kui riigikogu ei otsusta teisiti.

Starmani klienditeenindajad asusid juba eelmise aasta lõpul oma klientidele helistama, pakkudes varasemat digitelevisioonile üleminekut. Paraku tähendab digitelevisioon neile tuntavat hinnatõusu, kuigi nii Starmani kui konkurendi STV juhid on avaldanud avamust, et uus digipööre konkurentsi tõttu hindu tõsta ei tohiks.

Intervjuus «Postimehele» ütles Starmani kommunikatsioonispetsialist Kristi Reiland, et üleminek digi-TV-le pole kohustuslik. «Sakala» täpsustavale küsimusele vastas Reiland, et seni, kuni riik pole vastu võtnud seadust, mis muudab digipöörde kaabelvõrkudes kohustuslikuks, on inimestel võimalik valida analoog- ja digitelevisiooni vahel.

«Kuid seadused on täitmiseks kõigile ja kui see seadusemuudatus vastu võetakse, peame lõpetama analoogtelevisiooni pakkumise,» nentis ta.

Küsimusele, kas ka analoogsignaalipõhise kaabeltelevisiooni tarbijaid võib oodata hinnatõus, vastas Reiland, et kui klient vaatab samu telekanaleid ning kasutab samu teenuseid, siis hind ei muutu.

«Pika aja jooksul ei sõltu hinnatase aga niivõrd kasutatavast tehnoloogiast, kuivõrd tasudest, mis telekanalite omanikud Starmanilt telekanalite edastamise eest küsivad,» lausus ta.

Reiland lisas, et praeguseks on üle poole Starmani klientidest valinud digitelevisiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles