VÄLISMAA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süüria tahetakse UNESCO-st välja heita

Rühm lääneriike ja Araabia maid nõuab, et Süüria heidetaks ÜRO Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsiooni (UNESCO) inimõiguskomisjonist välja. UNESCO juhatus valis Süüria novembris kahte komisjoni, millest üks tegeleb inimõiguste rikkumistega.

Kirjas nõutakse, et Süüria olukorra arutamine võetaks 27. veebruaril UNESCO 58-liikmelise juhatuse koosoleku päevakorda. Kirjale on alla kirjutanud 14 riigi, sealhulgas USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa, Katari ja Kuveidi saadikud.

Süürias puhkesid märtsis ulatuslikud president Bashar al-Assadi vastased meeleavaldused ning nende mahasurumisel on ÜRO andmeil hukkunud üle 5000 inimese. Süüria valitsus väidab, et terroristid on tapnud rohkem kui 2000 sõdurit ja politseinikku.

Ühe Araabia diplomaadi sõnul võib komisjon Süüria hukka mõista ja seda otsust toetaksid ka Araabia Liiga riigid, kuid ei ole selge, kas Süüriat on võimalik välja heita, sest tavaliselt langetab selliseid otsuseid iga kahe aasta tagant kogunev ÜRO Peaassamblee.

Psühhiaatrid nõuavad massi­mõrvarile sundravi

Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki vaimse seisundi hindajad nõuavad, et kurjategija saadetaks sundravile, mis võimaldaks teda korralikult uurida.

Psühhiaatrite Agnar Aspaasi ja Terje Tørriseni sõnul kulub Behring Breiviki põhjalikuks uurimiseks kaks kuni neli nädalat. Selleks ajaks tuleks ta panna Oslo ülikooli haigla kinnisesse osakonda.

Kohtu määratud eksperdid diagnoosisid novembris Behring Breivikil paranoilise skisofreenia ja tunnistasid ta süüdimatuks. Nende diagnoosi kinnitas hiljem ekspertide komisjon.

Jaanuaris vaidlustasid kolm vangla ülesandel massimõrvari seisundit uurinud psühholoogi ja psühhiaater varasema diagnoosi ning kinnitasid, et vaimse seisundi põhjal tuleks Behring Breivik saata vanglasse, mitte kinnisesse psühhiaatriahaiglasse, nagu oli soovitanud varasem ekspertiis.

Kordusekspertiisi tunnustatud spetsialistidel Aspaasil ja Tørrisenil tuleb Behring Breiviki vaimsele seisundile hinnang anda enne 16. aprilli, mil on plaanis alustada kohtuprotsessi.

Behring Breivik tappis 22. juulil 77 inimest: neist kaheksa Oslo kesklinnas valitsushoonete juures autopommiga ning 69 Utøya saarel, kus peeti valitseva Töölispartei noortelaagrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles