Kuus suveetendust elustuvad filmilinal

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud suvel Nava Laval mängitud «Väike kange mulgi naine» linastub Karksi-Nuia kultuurikeskuses laupäeva õhtul.
Möödunud suvel Nava Laval mängitud «Väike kange mulgi naine» linastub Karksi-Nuia kultuurikeskuses laupäeva õhtul. Foto: Erakogu

Käesoleval nädalal näidatakse Karksi-Nuia kultuurikeskuses kuut Nava Lava festivali suvist näitemängu. Veel kolmel õhtupoolikul linastub üks videos jäädvustatud etendus.

«See on nagu oma Pimedate Ööde filmifestival meil siin,» lausus teisipäeva õhtupoolikul filmilooja Mati Põldre, enne kui linastus «Muinassaar», mis oli ta enda lavastatud ja üles võetud.

«See oli puhas ja kena armastuslugu,» rääkis lavastaja teisest Jaak Kõdari Nava lavale kirjutatud näitemängust. «See lugu meeldis mulle,» lausus ta ja lisas, et kindlasti ei suuda ekraan edasi anda õhkkonda, mis valitses tookord Naval purjeriide all.

Seevastu Nava peremehe ja näidendi autori Jaak Kõdari sõnul oli päris tore vabaõhuetendust filmilindilt vaadata.

Esmakordne vaatamine

«Eesti inimene ei räägi ju, aga näod kõnelesid ja elasid kaasa,» kirjeldas ta publiku reaktsiooni ja kinnitas, et see andis tegijatele palju juurde. «Nägime, milliseid tundeid tekitab etendus esmakordsel vaatamisel. Saime informatsiooni, kui palju vaatajad naeravad või nutavad.»

Teisipäeval «Muinassaart» vaadates küll keegi valjult naerma või nutma ei puhkenud, aga nii mõnigi pühkis sõjaaegse armastusloo peale silmanurgast pisara.

Pärast linateose vaatamist sai publik lavastajalt ja autorilt küsida, mis juhtus tegelastega edasi või miks asjalood just nii kulgesid.

Nii esmaspäeval kui teisipäeval käis Karksi-Nuia kultuurikeskuses salvestatud etendusi vaatamas 20-30 inimest. Pingiridade asemel ootavad publikut saalis teelauad, mille ümber saab seltskonnaga istet võtta.

Esimesel päeval, kui näidati «Kolme risti», lasid korraldajad kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu sõnul publikul käed tõsta, et teada saada, kui paljud pole etendust varem näinud. «Ainult paar-kolm oli neid, kes olid Lillis vaatamas käinud.»

Valla tublid tegijad

Idee näidata suurelt ekraanilt Nava Lava etendusi oli tõuke saanud mitmelt poolt.

Kai Kannistu sõnul on jaanuaris kultuuriüritustel käijaid suhteliselt vähe, sest ilmselt pole raha palju pileteid osta.

«Otsustasimegi siis teha tasuta sellise Nava nädala. On ju, mida näidata,» lausus ta ja lisas, et ideele andis jõudu Karksi valla 20. aastapäev. «Nii saab esile tõsta valla tublisid tegijaid.»

Nava peremehe Jaak Kõdari mõtted on aga juba järgmises suves.

«Tuleb ära teha,» ütles ta festivali kohta. «Töö käib ja kultuurkapital toetab.»

Tänavune etendus on pühendatud näitleja Lembit Eelmäele. «Otsime ikka Mulgimaalt niisuguseid populaarseid inimesi.»

SEANSID

Karksi-Nuia kultuurikeskuses näidatakse sel nädalal DVD-lt Nava Lava suveetendusi. Näha saab veel kolme linastust.
• «Kolm risti»
• «Muinassaar»
• «Jukra»
• 26. jaanuaril «Kõik läheb mööda»
• 27. jaanuaril «Rauksi talu lugu»
• 28. jaanuaril «Väike kange mulgi naine»
Allikas: Karksi valla kultuurikeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles