Skandinaavias möllanud tormid langetasid küttepuude hinda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Pärkma nentis, et lõppenud talvel oli kuiva küttepuu müük väga kesine.
Viljar Pärkma nentis, et lõppenud talvel oli kuiva küttepuu müük väga kesine. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui eelmised külmad talved kergitasid jõudsalt küttepuude hinda, siis nüüd on see hoopis langenud.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) langetas eraisikutele müüdavate küttepuude hinda mullusega võrreldes ligikaudu 15 protsenti.

«RMK korraldatud viimaste pakkumiste tulemusena on küttepuidu hind langenud ning see on võimaldanud meil ka eratarbijatele küttepuid odavamalt müüa,» selgitas RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi.

RMK juhatuse liikme Tiit Timbergi ütlemist mööda on hinnalangus tingitud sellest, et Skandinaavias möllanud sügistormid tõid turule palju küttepuitu ning nõudlus on pisut vähenenud. Tema hinnangul on praegu hea aeg varuda puitu järgmiseks talveks.

RMK müüb küttepuid kolmemeetriste nottidena, kuid sanitaarraieõigust ostes on võimalik ise metsa teha või lankidelt raidmeid ja kännupakke koguda.

Hinnalangusega on tulnud kaasa paljud Viljandimaa küttepuude müüjad. Veel kolm kuud tagasi küsis Viljar Pärkma märja lepa ruumimeetri eest 30 eurot. Nüüd tahab ta sama kauba eest 28 eurot.

«Tahes-tahtmata peame ka meie RMK järgi joonduma,» sõnas Pärkma, kes on küttepuid müünud 13 aastat.

Tema tähelepanekut mööda ostetakse puid aasta-aastalt pigem rohkem, kuid praegu on seisak. «Ennustati külma talve ja paljud kindlasti varusid juba enne piisavalt. Teistel napib raha ning nad ostavad alles viimases hädas, lootes, et talve ei tulegi. Kolmandatel on raha nii palju, et ostavad siis, kui tuju tuleb,» kõneles ta.

Puudemüüja avaldas usku, et talvel jäävadki hinnad praegusele tasemele ning kevadel võivad need veidi alaneda. Suureks hinnalanguseks ta siiski võimalust ei näe.

«Lõpmatuseni ostjatele vastu tulla ei saa. Diislikütuse hinnad on ju rekordkõrgusel ja vedu läheb kalliks,» selgitas ta.

Pärkma ütles, et kuivade küttepuude eest küsib ta endiselt sama hinda. «See kütus on varutud kalli hinnaga, seda on kuivatatud ja pikalt oodatud,» põhjendas ta.

Teine Viljandimaa küttepuude müüja, kes ei soovinud oma nime lehes avaldada, ütles, et hilissügisel pakkus ta kuivi puid 40—45 euroga, praegu läheb sama kaup 38 euroga. «Midagi ei ole teha — nõudlus on väiksemaks jäänud,» nentis ta. «Esialgu ei ole ka hinna langetamine ostuhuvi kergitanud.»

Viljandis asuv Kesk-Eesti küttekontor ei ole veel hinda alla lasknud ning küsib märgade puude ruumimeetrist 32 eurot. «Oleme tooraine laovarud soetanud vana hinnaga ning odavamalt puid müüa ei saa,» seletas firmajuht Silver Särev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles