Intervjuu ⟩ Helir-Valdor Seeder: Jüri Ratase motiiv võis olla koalitsiooni lagundamine, mitte vastutuse võtmine (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

13. jaanuaril astus peaminister Jüri Ratas tagasi ning sellega lagunes ka Keskerakonna, EKRE ja Isamaa kolmikliit. Praegu käivad koalitsiooniläbirääkimised Reformierakonna ja Keskerakonna vahel, kuigi oleks olnud võimalik ka uus kolmikliit Isamaa, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna vahel. Et Isamaa erakond jäeti uue võimuliidu moodustamise kõnelustest eemale, uuris Sakala erakonna esimehelt Helir-Valdor Seedrilt, miks on asjad nii kujunenud ja mis pilguga ta tekkinud olukorrale vaatab.

Helir-Valdor Seeder, koalitsiooni lagunemisest on nüüd paar päeva möödas, emotsioonid on saanud veidi settida. Mis tunnetega te olukorrale vaatate?

Poliitikas peab olema valmis muudatusteks ja kiireks reageerimiseks, olema võimeline kohanema. Nii et mina isiklikult olen ja ka Isamaa on praegu sellises äraootavas olukorras, kus uut koalitsiooni ei ole veel sündinud ja me ootame, milline saab olema uus koalitsioonileping. Millised on uue valitsuse rõhuasetused. See on huvitav ja kindlasti ka oluline Eesti riigi järgnevate aastate arengu mõttes.

Teiselt poolt oleme kohanemisfaasis ehk siis peame koalitsioonist minema opositsiooni. Täna (reedel – toimetus) oleme veel ju ka vastutavad selle eest, mis riigis toimub, sest niikaua kui valitsust ametisse astunud ei ole, peab praegune valitsuskoalitsioon tegutsema. Aga hakkame valmistuma selleks, kuidas tulevikus võimalikult efektiivselt ja hästi opositsioonist tegutseda.

Kas Jüri Ratase otsus tagasi astuda tuli teile üllatusena?

(Pikk mõttepaus.) Nii ja naa. Kindlasti ei saa öelda, et mina teadsin, et Jüri Ratas selle skandaali puhkedes kohe tagasi astub. Ma ei teadnud ka seda, et ta tagasi ei astu. Ega selles saanud kuidagi sada protsenti kindel olla, nii et "Nii ja naa" võib sellele küsimusele vastata küll.

Aga Jüri Ratase tagasiastumisega seoses on minul muidugi mõned küsitavused. Jüri Ratas võttis justkui vastutuse. Peaministrina. Ta astus peaministri kohalt tagasi, kuigi valitsust ei süüdistata korruptsioonis ja valitsus ei ole teinud ühtegi ebaseaduslikku otsust. Vähemalt seni ei ole ühtegi viidet sellele ega kahtlustust, et valitsus oleks langetanud mingisuguseid ebaseaduslikke otsuseid. Või et valitsuse liikmete hulgas oleks inimesi, kes on korruptsiooniga seotud. Aga Jüri Ratas ei ole tagasi astunud kui Keskerakonna esimees. Kuigi korruptsiooniskandaal on seotud just nimelt Keskerakonnaga. Keskerakonna ja partei rahastamisega, mitte valitsuse rahastamise ega riigieelarve ebaseaduslike toimingutega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles