Viljandi aastapreemiate kandidaadid on selgunud

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
2020. aasta elutööpreemia pälvis Ruuben Rahumets pikaajalise panuse eest linlaste tervise hoidmisel ja päästmisel Viljandi haigla anestesioloogina.
2020. aasta elutööpreemia pälvis Ruuben Rahumets pikaajalise panuse eest linlaste tervise hoidmisel ja päästmisel Viljandi haigla anestesioloogina. Foto: Marko Saarm

Sakala avaldab Viljandi linnavolikogu jagatavate aastapreemiate kandidaadid ja lühendatult esitajate põhjendused. Aastapreemia ja elutöö preemia saaja otsustab volikogu 28. jaanuari istungil. Ülejäänud preemiate saajad valib välja kas noortevolikogu või linnavolikogu komisjonid ning need kinnitab volikogu.

Viljandi elutöö preemiaga tunnustatakse inimest, kelle aastatepikkust tegevust on avalikkus kõrgelt hinnanud ning kelle kogu elutöö on positiivselt mõjutanud Viljandi arengut ja mainet. Preemia suurus on 6000 eurot ning sellega kaasnevad linna aukiri ja teenetemärk. Samuti kaasneb teenetemärk linna aastapreemiaga, millele lisandub 1500 eurot ning Viljandi linna aukiri. Aasta kultuuripreemia laureaat saab 1000 eurot.

Tunnustused antakse kätte Viljandis vabariigi aastapäeva tähistamise üritusel, vajaduse korral preemia saajale sobival ajal ning sobivas kohas.

Aastapreemia

Vabariigi presidendi vastuvõtu korraldusmeeskond

(Esitajad Ugala teater ja Tanel Jonas)

24. veebruaril Ugala teatris toimunud vabariigi presidendi vastuvõtu korraldusmeeskond koosseisus Priit Mikk, Heigo Teder, Karl Laumets, Kristjan Suits, Vaiko Eplik, Ingmar Jõela, Eleri Helimets ja Kaido Kivipõld seisis äärmiselt pühendunult ja professionaalselt selle eest, et suur sündmus saaks Viljandis silmapaistvalt, väärikalt ja kvaliteetselt tähistatud. Nende töö tulemusena sai Viljandi suurepäraselt võõrustada enam kui tuhandet külalist ning telepilt vabariigi aastapäevale pühendatud kontsertlavastusest "Igal linnul oma laul" ja sellele järgnenud vastuvõtust Ugala teatris jõudis sadade tuhandete eestlaste kodudesse.

Eesti Vabariigi 102.  aastapäeva puhul korraldati Eesti presidendi vastuvõtt Viljandi teatris Ugala.
Eesti Vabariigi 102.  aastapäeva puhul korraldati Eesti presidendi vastuvõtt Viljandi teatris Ugala. Foto: Elmo Riig

OÜ Modify

(Esitaja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühm)

Pikka aega linnasüdames kasutult seisev hoone on saamas uut hingamist.

Jaana Hinno

(Esitaja Reformierakonna saadikurühm)

Jaana Hinno algatas kampaania "Mina toetan Viljandimaad". See on kodanikualgatus, mis läks Facebookis väga suurelt käima ja mille eesmärk oli suunata inimesi valima jõulukinke kohalike ettevõtjate ja ettevõtlike inimeste käest.

Sakala ajalehe toimetus

(Esitaja Tonio Tamra)

Keerulisel koroona-aastal operatiivse informatsiooni edastamise kiiruse, Viljandi elu kajastamise ja kogukonda puudutavate teemade käsitlemise eest.

Vastutustundlik Viljandi elanik

(Esitajad mittetulundusühingu Viljandi Rotary Klubi juhatuse liige Marge Tirgo ja president Tauno Tuula)

Vastutustundliku Viljandi elaniku tunnustusega avaldaks linn austust kõigile linnaelanikele, kes on koroona-aastal vastutustundlikult käitudes ära hoidnud viiruse laialdase leviku linnas. Preemiaraha võiks minna näiteks vaktsineerimislogistika toetuseks Viljandis.

Viljandi linna inimesed, noored ja väikesed, suured ja elukogenud

(Esitaja Helmut Hallemaa Keskerakonna saadikurühmast)

Viljandi linna inimestele koroonaviiruse COVID-19 pandeemia, eriolukorra ja tervishoiualase hädaolukorra tingimustes tasakaaluka, mõistva, toetava ja hooliva suhtumise ja tegutsemise eest.

Viljandi linn

(Esitaja Isamaa saadikurühm)

Vaate avamine Vabaduse platsilt Viljandi lossimägedesse.

Ametite maja lammutamine avas vaate Jaani kirikule ning lossimägedele ja muutis Viljandi kesklinna väljanägemist tunduvalt.
Ametite maja lammutamine avas vaate Jaani kirikule ning lossimägedele ja muutis Viljandi kesklinna väljanägemist tunduvalt. Foto: Elmo Riig

Elutöö preemia

Jaak Sulg

(Esitaja Isamaa saadikurühm)

Jaak Sulg on Viljandimaal ettevõtjana tegutsenud peaaegu kolm aastakümmet ning temaga seotud ettevõtted pakuvad praegu siin kandis tööd mitmesajale inimesele. Aktiivsest tööelust on Tõrvasse kolinud Sulg oma sõnul küll taandunud, kuid jätkab nüüdki juhatuse liikme, aktsionäri või nõukogu liikme rollis 13 ettevõttes, millest lõviosa tegutseb Viljandis.

Illimar Toom

(Esitaja Eesti Reformierakonna saadikurühm)

Illimar Toom on taasiseseisvunud Eestis üks esimesi ettevõtlusega alustajaid, kes on tööhõivega kindlustanud mitte ainult viljandlasi, vaid ka maakonna elanikke. Tema loodud ettevõte Toom Tekstiil on kasvanud suurettevõtteks ja on hinnatud ning tuntud ka väljaspool Eesti Vabariiki. Lisaks on Illimar Toom missioonitundega taastanud Viljandi esindushotelli Grand Hotel Viljandi ning hoiab seda töös vaatamata majanduse tsüklilisusele.

Tiit Aru

(Esitati nominendiks kuus korda, esitajad Tonio Tamra, Valli Veigel, Cathlyn Eirand, Monica Heinpõld, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühm ning Helmut Hallemaa Viljandi linnavolikogu Eesti Keskerakonna saadikurühmast)

Tiit Aru on olnud 48 aastat Viljandimaa kergejõustiku arendaja, eestvedaja, edendaja, mentor. Ta on treener, mänedžer ja ehitaja. Ta on olnud pikki aastaid Viljandimaa kergejõustiku hing ning andnud pikaaegse panuse Viljandi spordielu arendamisse ja noorte kasvatamisse. Selle aja jooksul on kergejõustikuselts Sakala olnud üks Eesti edukamaid kergejõustikuklubisid ning tema õpilased on noppinud aastate jooksul medaleid paljudelt Eesti meistrivõistlustelt kõikides vanuseklassides.

Tema tegevus ei ole piirdunud ainuüksi noorte treenimise ja kasvatamisega ning sportlike eluviiside populariseerimisega, vaid on palju laiema haardega. Alates 1976. aastast on ta palju energiat panustanud Viljandimaa kergejõustiklaste treeningutingimuste parendamisse ja teeb seda tänaseni, olles tänavu tähistanud 80. juubelit. Tiit Aru töö tulemusena on oluliselt uuenenud Viljandi linna sporditaristu. Viimati valmis tema juhtimisel Paalalinna uus vasaraheiteväljak, tänu millele saab Viljandis taas korraldada vabariigi tasemel noorte meistrivõistlusi.

Tiit Aru peab tänaseni vabatahtlikult treeneriametit, nõustab noorsportlasi ja treenereid. Praegu on ta vabast ajast treeneriks Kelly Heinpõllule, kes on seni igas võisteldud vanuseastmes püstitanud Eesti noorte rekordeid vasaraheites.

Mai Palo

(Esitati kolm korda, esitajad Helmen Kütt, Gert Elmaste, Viljandi linnavolikogu ajutise komisjoni seenioride nõukoja poolt ja nimel ning Priit Kauba palvel seenioride nõukoja liige Helmen Kütt)

Mai Palo on põline viljandlane. Abikaasa Ilmar Paloga olid nad Viljandi matkaklubi liikmed ja jagasid ühist hobi. Sport ja matkamine on Mai Palole oluline tänaseni, tänase päevani osaleb ta jalgrattamatkadel. Vähestele on teada fakt, et Mai Palo rajas Viljandisse Tallinna reisibüroo Viljandi filiaali ning asus ekskursioone korraldama. Mai Palo on ise Sakalale antud intervjuus kommenteerinud, et sellest Viljandis ekskursiooniäri arenema hakkaski.

Mai Palo on töötanud ka raamatupoes ja olnud pikka aega selle kaupluse juhataja, kuid tema eriline roll ja tähtsus seisneb Viljandi raamatuantikvariaadi pidamises. Alates 1. juunist 1976 on Viljandis Lossi tänaval oluline ja linna kultuurielu rikastav raamatuantikvariaat, mida on Mai Palo pikka aega (ligi 45 aastat) tegevuses hoidnud.

Aastast 2002, kui Palo alustas põhikohaga tööd raamatuantikvariaadis, on sellest kujunenud paljudele viljandlastele koht, kus saab alati asjalikke nõuandeid ja vajalikke raamatuid nii õpinguteks, enesetäienduseks kui meelelahutuseks. Viljandi antikvariaat on tänu Mai Palole muutunud kohaks, mida sageli külastavad Viljandit külastavad Eesti vaimuinimesed. Samuti leiavad sinna tee ka Eestit külastavad välismaalased. Mai Palo on seal lahke ostjate võõrustaja ja asjatundlik soovitaja. Ta on loonud võimaluse raamatutele uue kodu leidmiseks.

Oma pensionist hoiab ta tänaseni lahti antikvariaadi uksed, tasudes üüri, sest erilisi laekumisi tulenevalt kroonviirusest ja turistide vähesusest just pole.

Viljandi legendaarne antikvariaat on aastaid Mai Palo juhtida ja juhatada olnud.
Viljandi legendaarne antikvariaat on aastaid Mai Palo juhtida ja juhatada olnud. Foto: Elmo Riig

Ülo Stöör

(Esitaja Mart Jagomägi)

Seda, et Ülo Stöör on pühendanud suure osa oma elust Viljandi linnale, teab üldjoontes iga viljandlane. Täpsemalt saab sellest lugeda tema raamatutest "Ühe arhitekti mälestused" I-IV. IV köide ilmub 2021. aastal.

Jaak Sarapuu

(Esitati nominendiks kaks korda, esitajad Karl Eduard Juhkamsoo ja Viljandi linnaraamatukogu)

Jaak Sarapuu on olnud kauaaegne õpetaja Viljandi koolides ning 1994. aastast õppekirjanduse kirjutaja. Ta on avaldanud huvitavaid ja loetavaid ilukirjanduslikke teoseid külaelust ning ajaloolisi noorsoojutustusi Eesti ajaloost. Samuti häid õpikuid, lugemikke, kaarte ja seinatabeleid eesti ja vene koolidele.

Sarapuu jutustusi on tõlgitud läti, bulgaaria ja vene keelde. Tema elu ja loomingu kohta võib lugeda andmeteostest "Eesti kirjanike leksikon" ja Eesti entsüklopeediast nr 14.

Enn Kose

(Esitaja Ugala teater ning Tanel Jonas)

Elukestva ja hingestatud panuse eest Viljandi teatrikunsti arengusse nii Ugala näitleja kui ka pikaaegse teatridirektorina.

Leo Ira

(Esitaja Rein Tölpus)

Leo Ira töötas Viljandi jalgpallitreenerina pühendunult üle 45 aasta. Tema õpilaste hulka kuuluvad paljud kunagised ja praegused Eesti tippjalgpallurid ja rahvuskoondislased. Oma järjepideva tööga on Leo Ira andnud hindamatu panuse nii Viljandi kui terve Eesti jalgpalli taassünniloosse ja arengusse. Veel tänavu tegeles ta kahe noorte jalgpallurite grupi treenimisega Viljandi Tuleviku jalgpalliklubis. Käesoleva aasta lõpus aga otsustas Eesti jalgpalliliidu hõbemärgi laureaat Leo Ira oma pikale treenerikarjäärile joone alla tõmmata ning asub Viljandis pensionipõlve nautima.

Pikaaegse jalgpallitreeneri Leo Ira pidulik pensionile saatmine.
Pikaaegse jalgpallitreeneri Leo Ira pidulik pensionile saatmine. Foto: Marit Stepanova

Ettevõtluse edendaja

VLND Burger OÜ

(Esitati kaks korda, esitajad Juhan-Mart Salumäe Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühmast ja Tonio Tamra)

Ettevõtte laiendamine, arendmine, mahtude kasvatamine ja Viljandi kui kaubamärgi tutvustamine mujal Eestis. VLND Burger OÜ on viimastel aastatel loonud brändi, mida tuntakse üle Eesti, ta on kujundanud Viljandi mainet ning pakkunud tööd paljudele Viljandi noortele ka ülikoolilinnades.

Tänu nutikale turundustegevusele ja heale koostööle kojukandeettevõttega Wolt on ettevõte suutnud oma käivet ja kasumit suurendada ajal, mil paljud teised toitlustusettevõtted on pidanud uksi sulgema.

2020. aastal avati Tartus uus püsiv söögikoht ning suvehooajal töötas ettevõte korraga kolmes kuni neljas paigas (Tallinn, Tartu ja food truck'id).

2020. aastal valiti VLND Burger OÜ Big 7 reisiportaalis Euroopa paremate burgerikohtade edetabelis paremuselt neljandaks burgerikohaks. See tõi tähelepanu Viljandile ning Viljandist inspireeritud vaimu kannab VLND Burger OÜ ka oma tootearenduses. Nimelt avaldati detsembris koostööprojekt Viljandimaal tegutseva Pajumäe taluga ning koos arendatakse välja Eesti esimest Cheddari burgerijuustu.

Viljandi lossimägedes pärimusmuusika festivali asemel korraldatud «Pärimusa 2.0» esimesel kontserdipäeval oli kohal ka VLND Burger.
Viljandi lossimägedes pärimusmuusika festivali asemel korraldatud «Pärimusa 2.0» esimesel kontserdipäeval oli kohal ka VLND Burger. Foto: Elmo Riig

OÜ Leiger LK ja Lembar Kivistik​

(Esitaja Harri Juhani Aaltonen Isamaa saadikurühmast)

Hiiumaa ravimuda rakendamine inimeste tervise parandamiseks Viljandis.

AS Viljandi Aken ja Uks

(Esitaja Tiit Jürmann Reformierakonna saadikurühmast)

Aastal 2020, mil kogu majandus oli COVID-19 pandeemiast mõjutatud ning paljud ettevõtted olid sunnitud töötajaid koondama või lausa tegevuse lõpetama, suutis AS Viljandi Aken ja Uks edukalt tegevust jätkata ning lisaks olemasolevatele töötajatele ligi sada inimest juurde palgata.

Tactical Solutions OÜ

(Esitaja Helmut Hallemaa Keskerakonna saadikurühmast)

Eesti ettevõte Tactical Solutions OÜ on pika säilivusajaga kriisitoidupakkide tootja. Ettevõte tegi 2020. aastal käiberekordi: müük kasvas koroonakriisist tulenevalt hüppeliselt. Ettevõte oli eriolukorraks väga hästi valmistunud, sest vahetult enne koroonakriisi algust toodi turule toote Kriisitoit. Kui Euroopasse jõudis koroonakriis 20. veebruari paiku, siis kasvas kohe ka kaua säilivate toidupakkide ostmine. Kriisiajal tehtud rekordilisest müügist müüdi Kriisitoidu nädalasi varupakke Eesti turule, ülejäänud käive tuli ekspordist. Eriolukorra ajal lisandus ettevõttele uusi edasimüüjaid näiteks Saksamaa ja Soome turul. Ettevõtte tooted on müügil üle Euroopa ja Hongkongis. Teatud koguses toidu varumine võiks saada Eesti inimeste harjumuseks, samamoodi nagu tagatakse oma turvatunne näiteks kindlustuse ostmisega. Ettevõte on meie aja märk laiemalt.

J&L Rehabilitatsiooniteenused OÜ

(Esitaja Jane Kuusk)

Viljandimaa ettevõte J&L Rehabilitatsiooniteenused OÜ tegevusaadressiga Viljandis on olnud edukas mitmel aastal, pakkudes kvaliteetset rehabilitatsiooniteenust Viljandi linna ja maakonna elanikele. 2020. aastal sai ettevõte särava startija tiitli Viljandimaa ettevõtlusauhindade jagamisel. Ettevõtte kasu ettevõtlusele tuleneb sellest, et läbi nõustamise aidatakse inimestel püsida tööturul ja teha oma tööd paremini. Nõustatakse tööandjaid erivajadusega töötajaga koostööks ning aidatakse inimestel taas tööturule suunduda. Läbi ettevõtte tegevuse saavad Viljandi linna ja maakonna tööandjad endale motiveeritumad, tervise ja elukorraldusega paremini toime tulevad töötajad.

Kultuuripreemia

Maarja Kukumägi (moe- ja tantsukool Face)

(Esitaja Merle Jaadla)

Moe- ja tantsukool Face on Viljandis tegutsenud juba rohkem kui 20 aastat ja on linna suurim tantsukool, kus pakuvad väga head ja kvaliteetset tantsuõpet erinevate tantsustiilide õpetajad, kes on pühendunud, andekad ja suureks eeskujuks õpilastele. Tänu tantsukooli tegevusele ja ühtehoidmisele oskavad õpilased üksteist toetada ja märgata.

Moe- ja tantsukooli õpetaja ja juhataja on Maarja, kes on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia tantsukunsti eriala. Tema on see noor inimene, kes ühendab, juhendab ja hoiab koos paljusid noori Viljandis ja Viljandimaal. Maarja panustab õpilaste heaollu nii läbi tantsu kui ka läbi enda andekuse, positiivsuse, hea energia, sära ja eeskuju.

Maie Roosimaa

(Esitati kolm korda, esitajad Kairi Lõhmus, rahvatantsurühm Elurõõm koos Urve Loidiga ja Urve Uus)

Maie Roosimaa on Viljandis rahvatantsijaid juhendanud 52 aastat, praegu tegeleb ta nelja tantsurühmaga, kellest kolm on Viljandis. Maie on väga hooliv ja abivalmis ning oma kodulinnas esinemine on talle alati väga oluline olnud. Rahvatants ja käsitöö on Maiele väga südamelähedased ning ta on alati valmis seda kõike teistega jagama. Hoolimata vanusest (77) jätkub tal jaksu ja tahtejõudu tantsijaid juhendada ning Viljandi pidudel alati oma rühmadega esineda ja rahvakultuuri elus hoida. 2020 aasta oli muidugi erakordne, sest talvel õpitud tantsud jäid COVID-19 tõttu kõik esitamata, aga see ei ole õnneks Maiele negatiivselt mõjunud, pigem andnud jõudu, et 2021. Viljandis taas rahvatantsijate lipp kõrgel hoida.

Lisaks juhendamisele on ta mitme tantsuseade autor ning osalenud aktiivselt tantsuürituste ja -pidude korralduses. Tänu Maie juhendamisele on säilinud meie elurõõm ja armastus rahvatantsu ja ühistegevuste vastu.

Viljandi neljas öötantsupidu ja selle korraldusmeeskond: Ave Alvre, Kertu Alvre, Merilin Metsatsirk, Maie Tammemäe ja Tõnis Tiit

(Esitati kaks korda, esitajad Merike Moks ja Elina Randoja)

Kultuuriministeerium on nimetanud 2020. aasta digikultuuri aastaks. Viljandi neljandal öötantsupeol põimusidki sõna otseses mõttes omavahel digi- ja kultuurimaailm. Nii rohkearvulist internetipõhist tantsupidu 32 tantsurühma osavõtul pole varem Eestis tehtud. Öötantsupidu on üks jälg meie linna ja maakonna rahvatantsu hetkeseisust, seega ka kultuuriajaloo seisukohast oluline sündmus.

COVID-19 ohu tõttu innovaatiliselt lahendatud Viljandi linna ning maakonna rahvatantsijate osavõtul ellu viidud ja rahvakultuuri propageeriv sündmus, mis tänu internetiversioonile on nähtav üle kogu maailma, tutvustades kõikidele huvilistele Viljandit ja Eestit.

Kristina Libe ja Jaanika Elgula

(Esitaja Tonio Tamra)

Kultuurselt ellu viidud rahvaalgatuse korraldamine (allkirjade kogumine). Kultuurse lähenemise eest Jaak Joala skulptuuri kultuuripuuduliku korralduse protsessi vastu MTÜ Meie Viljandi poolt.

Ugala teater ja kollektiiv

(Esitati kaks korda, esitajad Tonio Tamra ja Tanel Jonas)

Teatri tööshoidmine raskel koroona-aastal, Ugala 100. juubeli väärikas tähistamine ja presidendi vastuvõtu korraldamine 24. veebruaril.

2020. aastal tähistas Ugala teater pidulikult ja väärikalt oma juubelihooaega. Teatris jõudis publiku ette Liis Aedmaa ja Laura Kalle kirjutatud ning lavastatud juubelilavastus "Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi", mis tutvustas teatri ning Viljandi linna lugu noore Ugala perspektiivist. Samuti esitles teater 2020. aastal kahte kirjandusteost: Ott Karulini kirjutatud Ugala juubeliraamatut "Ja sajandist on pikem päev" ning Ugala lastelavastuste originaalset heliloomingut koondavat lastelaulikut "See on tõeline võlujõud". Ugala salvestas juubeliaasta puhul ka heliplaadi, mille esitlus lükkus kevadise tööseisaku tõttu kahjuks küll 2021. aasta kevadesse, kuid mis kätkeb endas originaalloomingut publikule tuttavatest ning märgilistest lavastustest läbi aegade ("Armastus kolme apelsini vastu", "Kajakas", "Kihnu Jõnn" jt). Lisaks jõudis koostöös Raadioteatriga kuulajateni juubelikuuldemäng ja koostöös Eesti Postiga anti välja spetsiaalne juubelipostmark.

Ugala 101. hooaja avapeo auks säras Ugala teater tuledes.
Ugala 101. hooaja avapeo auks säras Ugala teater tuledes. Foto: Elmo Riig

Ain Agan ja Viljandi kitarrifestival

(Esitaja Isamaa saadikurühm)

2008. aastast tegutsenud Viljandi kitarrifestivali eesmärk on arendada improvisatsioonilist ja stiiliülest kitarrimängu. Festival koondab kitarrimängijaid Eestist ja välismaalt ning arendab rahvusvahelist ja kitarriõppealast koostööd.

MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus

(Esitaja Reformierakonna saadikurühm)

Pärimusmuusika festivali traditsioonide jätkamine COVID-19 viiruse tõttu tekkinud piirangute ajal väga mõistliku ja üldsusele aktsepteeritava tegevuskavaga.

Piret Aus

(Esitaja Jane Kuusk)

Silmapaistev ja aktiivne tegevus erivajadustega inimestele ligipääsetavuse suurendamiseks, näiteks kirjeldustõlked vaegnägijatele. Võimaldab vaegnägijatel ja pimedatel saada osa teatrietendustest. Teeb nendega koos ja nende jaoks.

Heldi Ruiso

(Esitaja Anu Rannu)

Projektide "Viljandi kogukonnakino" ja "Loov Viljandi" algatamise eest. Alles mõne aasta eest Viljandi oma elupaigaks valinud Heldi Ruiso on kenasti sulandunud kohalikku kultuuriruumi. Kui esialgu oli Heldi tihe teatri-, kunsti- ja kultuuriüritustel käija, siis nüüdseks on temast saanud linna üks huvitavamaid kultuurikorraldajaid. 2020. aastal sai tema eestvedamisel alguse kogukonnakino, mille ellukutsumise tulemusena on Viljandi kultuuripublik saanud igal esmaspäeval mõnd väärtfilmi vaadata.

Teiseks algatuseks on Loov Viljandi, mille programmi raames mõtiskletakse, kuidas väärtustada Viljandi ainulaadsust ning luua sellest elamiseks ja töötamiseks parim paik.

Mari Vallikivi

(Esitaja Helmen Kütt)

Mari Vallikivi koostas kunstialbumi "Viljandi motiiv", mis pakub ülevaadet teostest ja kunstnikest, kes on jäädvustanud Viljandit oma töödes. Raamat koosneb sajast kunstiteosest, millel on kujutanud Viljandile tähtsaid objekte, nagu järv, vanalinn ja lossimäed. Kunstialbum tutvustab väärikalt Viljandit ja Viljandi kultuuripärandit ning jäädvustab ajaloo tarbeks ühe perioodi Viljandist ja nendest kunstnikest ja loovisikutest, keda on Viljandi inspireerinud looma. Kunstialbum on ka hea kinkeraamat külalistele ja tore võimalus eestimaalastel avastada ikka ja jälle kultuurilinna Viljandit.

Justin Petrone

(Esitaja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühm)

Raamatu "Minu Viljandi" eest. Viljandi on saanud täiesti uuel moel kaante vahele.

Justin Carroll Petrone. Viljandis elav ajakirjanik, kirjanik, blogija ja muusik.
Justin Carroll Petrone. Viljandis elav ajakirjanik, kirjanik, blogija ja muusik. Foto: Elmo Riig

Eleri Helimets

(Esitaja Helmut Hallemaa Keskerakonna saadikurühmast)

Eleri Helimets vedas korraldamist ja viis edukalt läbi pärimusmuusikateemalise XI erivajadustega inimeste laulu- ja tantsupeo.

Are Tints

(Esitaja Triinu Tints)

Are Tints tegeleb triatlonispordiga 2017. aastast töö, õppimise ning pereelu kõrvalt. Iga aastaga on tema tulemused järjest paremaks läinud ja ta on väärt tunnustamist oma eesmärgikindluse poolest.

Spordipreemia

MTÜ Viljandi Tulevikujalgpalli Klubi

(Esitatud kaks korda, esitajad Rain Tölpus ja Helmut Hallemaa Keskerakonna saadikurühmast)

Viljandi jalgpalliklubi Tulevik on Viljandi spordi- ja kultuurielus üha valjemalt kaasarääkiv jõud. 2020. aasta erakorralistes tingimustes suudeti ometi kokku panna ja koos hoida oma iseseisva ajaloo tugevaim esindusmeeskond, kes tõi jalgpallihooaja lõpuks koju seni kõrgeima koha Eesti meistrivõistlustelt. Ka kehtestas end naiste jalgpalli meistriliiga tugeva ja täieõigusliku liikmena klubi naiskond. Klubi järelkasvumeeskonnad esinesid edukalt noorte meistrivõistlustel. Klubi viis suurte takistuste ja erilist ettevaatust nõudnud aja kiuste ellu kogukondlikke projekte, näiteks laste üldhariva suvelaagri 65 kohalikule lapsele ning kooli- ja küberkiusamise vastu võitleva kampaania Viljandimaa koolides. Noormängijate arv klubis kasvas 2020. aastal mullusega võrreldes 16 protsenti, kokku 433-ni, eriti jõuliselt aga kaasati nais- ja meesharrastajaid. Koroonakriisi vältel on klubi olnud nõu ja tegudega toeks kohaliku ettevõtluse elavdamisel, mille teenuste reklaamimisel, tarbimisel ja vahendamisel tehti ära suur töö.

Viljandi Jalgpalliklubi Tulevik oli lõppenud hooajal klubina tervikuna vägagi edukas, nähtav ja kogukonnapõhine.

Tuleviku maskott Villi koos väikeste fännidega Viljandi JK Tulevik ja FC Kuressaare mängul, 26. septembril 2020.
Tuleviku maskott Villi koos väikeste fännidega Viljandi JK Tulevik ja FC Kuressaare mängul, 26. septembril 2020. Foto: Marit Stepanova

Viljandi Võrkpalliklubi ja selle esindusmeeskond, Tauno Lipp

(Esitatud neli korda, esitajad Helmut Hallemaa Keskerakonna saadikurühmast, Isamaa saadikurühm, Tonio Tamra ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühm)

Viljandi Võrkpalliklubi esindusmeeskond taaskäivitati. Eesti meistrivõistluste esiliigas on seni, koroonapeatuseni esinetud edukalt. Viljandist on sirgunud terve rida Eesti koondisesse kuulunud võrkpallureid. Ka praegu pallib erinevates Euroopa klubides Viljandist pärit võrkpallureid. Paradoksaalsel kombel polnud kuni möödunud aastani Viljandil oma esindusmeeskonda. Viljandi Võrkpalliklubi on selle tühimiku täitnud ning tubli tööga on taaselustatud Viljandi võrkpallielu.

Iga hea tulemuse aluseks on töötav süsteem ning just süsteemsuse loomine on see, mille pärast väärib Viljandi Võrkpalliklubi spordipreemiat.

Koos Viljandi Tuleviku jalgpalluritega andsid võrkpalliklubi sportlased panuse kiusamisvastasesse kampaaniasse ning olid eeskujuks kõigile Viljandi inimestele. Nõnda näidati üles, et tegu on igas mõttes kogukonna enda klubiga.

Laura Silde

(Esitaja Viljar Kannel)

Viljandi spordikooli judoõpilane Laura Silde on 2020. aasta Eesti A-klassi (kadetid) meister kehakaalus +70 kg, spordiliidu Jõud meistrivõistluste võitja, K. Keeraku memoriaali A-klassis võitja ja K. Keeraku täiskasvanute võistluse hõbe. (Trauma tõttu ei saanud finaali lõpuni maadelda.)

Ketlin Semjonov

(Esitaja Viljar Kannel)

Viljandi spordikooli judoõpilane. On võitnud peaaegu kõik judoturniirid, mis olid seoses COVID-19 viirusega lubatud. Eesti C-klassi meister kehakaalus kuni 36 kg, kusjuures neiu kaal on 29 kg. Kõik võidud puhaste heidetega. Rothberg Cupil esimene koht kehakaalus kuni 30 kg, kõik võidud puhaste heidetega. K. Keeraku laste judopäeva C-klassis esimene koht kehakaalus kuni 32 kg, kõik võidud puhaste heidetega. K. Keeraku lastepäeval B-klassi esimene koht kehakaalus kuni 36 kg. Rahvusvahelisel Nõu judoturniiril teine koht.

Kärolyn Mäesaar

(Esitaja Helmut Hallemaa Keskerakonna saadikurühmast)

Kärolyn Mäesaar on olnud edukas sõudja.

Kuni 21-aastase sportlase preemia kandidaadid

Leo Muiste

(Esitati kaks korda, esitajad Ruth Vaar ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikurühm)

Leo Muiste on akadeemilise sõudmises Eesti koondise liige. Ta on Viljandi spordikooli õpilane ja Viljandi sõudeklubi sportlane. Sõudespordiga on ta tegelenud kuus aastat. Ta on U18 sisesõudmises 2020. aasta kahekordne maailmameister, nii 2000 m distantsil kui 500 m sprindis ning U-23 vanuseklassis kahekordne Euroopa meister, nii 2000 m distantsil kui 500 m sprindis. Ühepaadil tuli Eesti sprindi meistrivõistlustel neljandaks. Eesti noorte meistrivõistlustel sai neljapaadil teise ja kaheksapaadil kolmanda koha. Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel sai kaheksapaadil kolmanda koha. On võitnud ühepaadil kohalikke regatte. Teenis sisesõudmise meistrivõistlustel U-23 vanuseklassis EM-il kaks kuldmedalit.

Kaupo Kruusmäe

(Esitaja Rain Tölpus)

Kaupo Kruusmäe on Viljandi Tuleviku jalgpalliklubi 16-aastane väravavaht, kes tegi lõppenud hooajal läbimurde nii Eesti U-17 vanuseklassi rahvuskoondises kui klubi esindusmeeskonna koosseisu Premium-liigas, kus sai käesoleval sügisel kirja kõrgliiga debüüdi. Heade esitustega pälvis Kruusmäe ka rahvusvaheliste klubide tähelepanu, kuid plaanide realiseerumisele tõmbas paraku kriipsu peale koroonaviirus. Klubide huvi Kruusmäe vastu kestab ning noor väravavaht on sihikindlalt teel Tuleviku esindusmeeskonna esiväravavahi positsiooni poole.

Kelly Heinpõld

(Esitaja Tiit Aru)

Järjekindla treeningtöö tulemusena on Kelly edukalt esinenud TU18 Eesti meistrivõistlustel, Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel ja Balti TU18 võistkondlikel meistrivõistlustel. Euroopa TU18 meistrivõistluste normide täitmine kolmel alal ei ole tavaline sündmus. Eesti Kergejõustikuliidu parimate valimisel on Kelly järjekordselt nominent.

Kelly Heinpõld
Kelly Heinpõld Foto: Elmo Riig

Helene Dimitrejev

(Esitaja Ruth Vaar)

Helene Dimitrijev on Viljandi sõudja, kelle Eesti sõudeliit arvas 2020. aastal parimaks noorsõudjaks. Helene on väga kohusetundlik sportlane. Ta on töökas, noortele eeskujuks ja innustuseks. Samuti on ta eeskujulik õpilane.

Janar Lips

(Esitaja Indrek Vassus)

Janar Lips kogus 2020. aastal Eesti meistrivõistlustelt viis medalit.

Kadettide vanuserühmas jõudis noorsportlane Eesti meistri tiitlini kõigis kolmes maadlusstiilis: vabamaadluses, Kreeka-Rooma maadluses ja rannamaadluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles