Suure-Jaani andekoda sai vallalt ehitusloa

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kui plaanid ellu jõuavad, kujuneb Suure-Jaani andekojast vana ja modernse sümbioos.
Kui plaanid ellu jõuavad, kujuneb Suure-Jaani andekojast vana ja modernse sümbioos. Foto: Nobel Arkitekter

Põhja-Sakala vallavalitsus andis ehitusloa Artur Kapi ühingule, kes soovib Suure-Jaani Köleri tänavale rajada andekoda. Ehituseks esialgu veel ei lähe, sest ehituse rahastamine on lõpuni selgusetu ning ka ehitusprojekt on alles valmimisel.

Riigilt peaks sel aastal tulema andekoja rajamiseks 485 000 eurot. Ülejäänud raha loodetakse saada ettevõtluse arendamise sihtasutuselt ning abi oodatakse ka Põhja-Sakala vallalt. «Seda toetust pole volikogu veel arutanud, sest eelarve on alles menetluses,» selgitas vallavanem Jaanus Rahula. «Ehitusloa saime praeguste dokumentide alusel välja anda.»

Andekoja idee eestvedaja, Artur Kapi ühingu esimees Andres Uibo sõnas, et kunagise kauplushoone ümberehitamiseks on eskiis ja eelprojekt ning ehitusprojekt tuleb alles teha. «Vallalt saadud luba ei tähenda veel ehituse algust,» lisas ta.

Andekoda on plaanis rajada kohviku Arturi Juures kõrvalkrundil tühjana seisvasse majja, mis osteti 2003. aastal ühingu liikme, saksa muusikakirjastaja Horst Schuberti abiga. 1890. aastast pärinevas punastest tellistest majas olid enne kauplus ja katusekorrusel korterid.

«See ei ole mingi üleöö sündinud projekt, maja on meil juba 17 aastat ootel,» rääkis Artur Kapi ühingu esimees Andres Uibo novembris, kui ehituse tarbeks kirjutati riigieelarvesse 485 000 euro suurune toetus. «Me ei ole selle aja jooksul maganud, vaid teinud nii propagandat kui taotlusi. Maja ise on juba märkimisväärne investeering.»

Eskiisprojekt valmis kuus aastat tagasi ja selle tegi Taani arhitekt Erik Nobel. Toonase kontseptsiooni kohaselt valmib saali ja helisalvestusstuudioga loomemaja-hostel, mille lahendused on modernsed, näiteks hoone lõunaküljele on kavandatud klaasist juurdeehitis. Majja tulevad harjutus- ja tegevusruumid ning külalistoad ning Kapi ühingu bürooruumid.

Majas on plaanis anda muusikaharidust, korraldada näitusi ja kontserte, näidata filme ning pakkuda peatumisvõimalust kõigile, kes soovivad keskenduda loomingule. Soomaa lähedust nähakse tõmbenumbrina nii muusika, kujutava kunsti, kirjanduse kui filmi ja fotoga tegelejatele kogu maailmast. Ühtlasi saaks sellest paik, kuhu saaks majutada Suure-Jaani muusikafestivalil esinevaid artiste.

«Valisime talle kunagi nimeks Andekoda, aga tegelikult saaks temast loomeinimeste kodu. Talvel võiks see olla huvikool, kus lapsed saaksid muusikat õppida,» rääkis Uibo. «Maja leiaks kasutust tublisti. Näitlejatel on oma kodu Võsul, kirjanikel Käsmus. Muusikutel ei ole praegu sellist kohta, kuhu näiteks helilooja saaks tulla ning rahulikult ja muretult uut teost kirjutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles