Treener: imeliselt alanud aasta

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Russkil (sinise vööga) lõppesid tänavused tiitlivõistlused vigastuse ja viienda kohaga.
Aivar Russkil (sinise vööga) lõppesid tänavused tiitlivõistlused vigastuse ja viienda kohaga. Foto: Erakogu

Viljandimaa judokatel oli suurepärane nädalavahetus: nad said Eesti noorte ja täiskasvanute meistrivõistlustelt kuus medalit.

Laupäeval jahtisid Tartu A. Le Coqi spordihoones tatamil Eesti meistri tiitleid A-klassi noored ning pühapäeval täiskasvanud. Viljandi spordikoolis noortele juudoõpetust jagav klubi Taifu eestvedaja Viljar Kannel loetles meie sportlaste saaki: kaks kulda, kaks hõbedat, kaks pronksi, sama palju viiendaid kohti ning võistkondlik karikas, ent paraku ka üks kipsis käsi.

«Imeliselt alanud aasta,» võttis kogenud juudotreener kokku paari tagasilöögi ja altminemise kiuste edukaks kujunenud nädalavahetuse.

Kuldne treener ja õpilane

A-klassis tuli alla 44-kiloste neidude kehakaalus Eesti meistriks Regiina Kappet, päev hiljem pärjati täiskasvanute tiitliga tema juhendaja Svetlana Kazantseva. «Üsna omapärane, et Eesti meistriks tulevad nii õpilane kui õpetaja,» kommenteeris Viljar Kannel (pildil).

Paraku jäi kahe Taifu judoka teenitud kullalt kõige kirkam läige puudu, sest ei treenerile ega õpilasele tulnudki võistluspäevaks vastaseid. «Veidi kahju: mõlemad olid hästi valmistunud ja kaalu timmimisega ränka vaeva näinud,» arutles Kannel. Nende teenitud kulla väärtust see tema arvates siiski ei vähendanud.

Viljandi noorteklassi tüdrukud Kristel Naelso ja Pille-Riin Lahesalu lõpetasid tiitlivõistlused hõbe- ja pronksmedaliga. Treeneri sõnul tegi alla 57-kiloste kaalus teisena lõpetanud Naelso otsustavas vastasseisus saatusliku eksimuse, mis röövis talt võiduvõimaluse. Kaalus alla 52 kilo konkureerinud Pille-Riin Lahesalu kaotas avaringis, ent teenis kahe järgmise võiduka kohtumisega kolmanda koha.

Loosiõnne polnud

Noormehi tegi A-klassi mõõduvõtul Viljandimaalt kaasa kolm. Tanner Saar sai alla 66-kiloste kaalus hõbeda, Venno Austrin oli alla 55-kiloste seas kolmas ning Aivar Russki 60 kilo kaaluvate poiste mõõduvõtul viies.
Kergeim, Venno Austrin pidi trotsima kehva loosiõnne. «Minu arvates oli tema kõige kergem matš pronksikohtumine,» ütles Viljar Kannel.

Turniiri avaring viis Venno Austrini vastamisi hilisema võitja, võrulase Rene Sulega. Tasavägises kohtumises sai viljandlane kaks hoiatust ja langes turniiritabeli miinusringi.

«Venno jätkas kolme suurepärase matšiga ja lõpetas need nauditavate heidetega,» rääkis Viljar Kannel. Üks alistatu oli tema jutu järgi kehakaalu kindel favoriit tartlane Aslan Puhm.

Õnnetu lõpplahenduse sai Aivar Russki võistlus. Olles nagu Venno Austringi avaringis hilisemale alla 60-kiloste kaalu võitjale Marti Voldile kaotanud, jätkas ta miinusringis meelekindlalt ning jõudis kolmanda koha kohtumiseni. Kahjuks oli ta sunnitud seal vahetult enne lõppu alistumismärguande andma, sest varem traumeeritud käsi sai taas rängalt viga. Pikka aega vigastuse tõttu võistlusspordist eemal olnud noormehe käsi on nüüd jälle lahases.

Viljar Kannel kõneles, et polnud soovitanud äsja vigastusest paranenud Aivaril tiitlivõistlustel kaasa teha, aga noormees ei mallanud eemale jääda. «Temale olid need viimased noorte meistrivõistlused ning pealegi pole ta kaua maadelda saanud,» lausus Viljar Kannel. «Minu meelest on ka viies koht tubli saavutus.»

Üheks alla 66-kiloste noormeeste medalipretendendiks peetud Tanner Saar jõudis oma oskuste ja kiiruse abil eelvoorudest hõlpsalt finaali, kus läks vastamisi Audentese spordigümnaasiumis harjutava treeningukaaslase Maksim Lastotškiniga. Teineteist hästi tundvate rivaalide vastasseis sai lahenduse, kui Lastotškinil õnnestus haare, millest meie noormees enam välja ei pääsenud.

Tartlased napsavad endale

«Karta võib, et Tartu klubi Do meelitab Tanneri varsti oma ridadesse. Arvan, et meie kodulinn peaks sellistele perspektiivikatele sportlastele senisest enam tähelepanu pöörama. Paljud viljandlased esindavad juba praegu kodulinna asemel hoopis Tartut. Meie spordijuhtidel tasub selle üle mõelda,» arutles Viljandi juudotreener.

Tartut esindavad näiteks tänavustelt tiitlivõistlustelt medalid korjanud vennad Rothbergid. Kaalus alla 73 kilo tuli Künter Rothberg spordiklubi Do liikmena Eesti meistriks ning samas rühmas pälvis pronksi tema noorem vend Steven Rothberg.

Täiskasvanute turniiril sai Viljandi spordiklubi Taifu judoka Kristiina Soop viienda koha. Mullu parimaks juunioriks pärjatud sportlane teenis alla 57-kiloste seas avakohtumises puhta võidu, kaotas teises ringis hilisemale meistrile Agnes Sillastele, kuid jätkas sisukalt ning jõudis pronksiheitlusele. Nagu tähendas Viljar Kannel, eksis tema õpilane otsustavas kohtumises ja see läks talle maksma medali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles