Kersti Rattuse toruskulptuur jõudis oksjonile

Kaie Mölter
, reporter
Copy

Internetikeskkonnas osta.ee on skulptuuride alajaotuses pakkumisel Kersti Rattuse 2002. aastal valminud taies "Mare Hunt heidab varju". Müüja kirjeldab teost kui metall-alusel seisvat elusuuruses humoorikat skulptuuri, mille parema käe keskmine sõrm on natuke murenenud.

Kuju asub Tartus. See jäi sinna pärast kunstimuuseumis olnud Kersti Rattuse isikunäituse "Sain 50!", sulgemist, kui kunstikoguja Matti Milius omandas selle otse näituselt, jättes kuju lähedale seinale väikese sildi kirjaga "Matti oma:))))))))))".

Kummalise toruvormiga kuju ajendasid kunstnik Kersi Rattust tegema Mare Hundi loodud pisikesed ilma käteta ja jalgateta nukud, mida kutsuti taskurahvaks. "Ma tegin neid taskusse mahtuvaid nukke 100 ringis ning neist on põhiliselt alles fotod. Kinkisin nad laiali ning mõni on Tartus mänguasjamuuseumi kogus," meenutab Mare Hunt, kes toona koos Kersti Rattusega kultuuriakadeemias kunstiõpetajatena õppeklassi ja pisikest õpetajatetuba jagas.

Kersti Rattus oli üllatunud, kui kuulis, et kaheksa aastat tagasi loodud papjeemašeest kuju on veel alles, sest selles tehnikas loodu pole mõeldud pikaajaliseks säilimiseks. "Neid oli kaks kuju, mis toona said tehtud. Mare nukkude tegemise aeg oli nii eriline ja lõbus, et pidin selle ära kasutama. Pea modelleerisin foto järgi ning sel hetkel olid need kujud väga naljakad."

Kunstnik ütleb, et oksjonil müüdav kuju temas praegu enam erilisi emotsioone ei tekita, sest õigupoolest ta arvas, et see on juba ammu prügimäele rännanud.

Skulptuuri nimi "Mare Hunt heidab varju" tuli lihtsast tõsiasjast, et valgusti ees seisnud kuju tekitas enesese ette varjulaigu.

Kersti Rattuse valmistatud torunuku foto läks ka Tiia Toometi raamatusse "Maagilise väega nukud", mille andis välja kirjastus Hea Lugu 2015. aastal. Raamatus on torunuku pilt kõrvuti jäädvustusega Mare Hundi valmistatud väikestest taskunukkudest.

Teise suure toru kahmas Mare Hunt pärast Tartu näituse lõppu endale. "Muidu oleks väärtusliku taiese autor selle ära visanud. Nüüd ma siis vean oma "ratsamonumenti" ühest kohast teise läbi elu," ütleb ta ja lisab lõbusalt, et selliseid torude versioone võib ka teha, kui mõelda vast valminud Joala kujule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles