Päevakommentaar Emotsionaalne pöördumine emotsioonipõhiste otsuste tegijate poole

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Jaak Joala mälestussammas Viljandis, 31. detsembril
Jaak Joala mälestussammas Viljandis, 31. detsembril Foto: Elmo Riig

JAAK JOALA kuju ja selle loomise protsess on kõvasti kõneainet pakkunud, kuid nüüd on see lõpuks läbi pressitud ja püsti pandud. Kuju seisab oma paigas ja selle olemasolu on asi, millega me vähemalt praegu peame leppima. Küll aga saaksid asjaga seotud olnud osalised nüüd tagantjärele veidi oma kuvandiseisu parandada.

Palju on räägitud Joala kuju välimusest. Esiteks, ei nõustu ma kuju tegijate argumendiga, mis ütleb, et vaid ekspert võib olla pädev kunsti hindama. Jah, see võib nii olla, kui me tahame pööningult leitud arvatava Leonardo da Vinci maali ehtsust tõestada, kuid avalikku ruumi püstitatava kuju kohta on igaühel õigus anda hinnangut. Nii visuaalne kui audiovisuaalne kunst on küll maitseasi, kuid see ei tähenda, et ekspertide arvamus oleks pädevam kui keskmise kodaniku oma. Kunstiteosed on tehtud tihtipeale inimestele nautimiseks ja tarbimiseks, mis eeldab enamuse heakskiitu nendele.

Seni ei ole ma kohanud veel ühtki inimest, kelle maitse järgi see Jaak Joala mälestusmärk oleks – kes teab, võib-olla peaksin oma suhtlusringkonda laiendama

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles