Piltuudis. Naljahammas pani volikogu esimehe posti külge

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Ei ole teada, kes on selle kleepimistöö autor, kuid võib eeldada, et asja taga on Viljandisse rajatav Jaak Joala ausammas.
Ei ole teada, kes on selle kleepimistöö autor, kuid võib eeldada, et asja taga on Viljandisse rajatav Jaak Joala ausammas. Foto: Tarvo Madsen

Reede hommikul oli Viljandi kesklinnas kuulutustulbale kleebitud volikogu esimehe Helir-Valdor Seedri näopilt ja selle alla paberist käed. Pole teada, kes seda tegi, kuid selge on, et asja taga on praegu Viljandisse püstitatav Jaak Joala kuju.

Sakalale teadaolevalt olid näopilt ja käed tulbale kleebitud juba neljapäeva õhtul. Kleepimistöö autor on printinud välja Viljandi linnavolikogu esimehe ja Isamaa erakonna juhi Helir-Valdor Seedri näopildi ja lõiganud välja paberist käed ning kleepinud need siis Tartu tänavale kuulutustulba külge. Seda võib võtta kas lõõbi või lausa protestina Viljandisse Posti tänava parki kerkiva Jaak Joala kuju suhtes, sest ka Sakala on kirjutanud, et mälestuskuju idee autor on just Seeder, kes juba suvel arutas seda skulptor Mati Karminiga. 4. detsembril ilmus Sakalas Seedri arvamuslugu, milles ta tõdes, et kurikuulsuse tõttu on Joala kuju tema meelest juba oma eesmärgi täitnud, sest arutelu selle üle on saanud kajastust ka Viljandist väljaspool. Seeder ise kuju rajamisega tegeleva mittetulundusühingu Meie Viljandi liige ei ole.

Laulja Jaak Joalale kuju rajamine on tekitanud Viljandis palju avalikku poleemikat. Selle protsessi vastu on kogutud veidi alla tuhande allkirja, millest rohkem kui pool tuhat olid Viljandi kodanike omad. Ka kunstilisi protestiaktsioone on tehtud. Näiteks möödunud pühapäeval korraldas valguskunstnik Rene Liivamägi Posti tänava pargis valgusmängu. Oma sõnul soovis ta heatahtliku kodanikualgatusega näidata, et Joala kuju rajamise käik talle ei sümpatiseeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles