Olustvere kool võõrustab pealinna kokahakatisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustveres teist aastat kokaks õppivad (vasakult) Andra Ant, Mariliis Linder, Alisa Kikkas ja Maarja Aadu on rõõmuga valmis külalisi vastu võtma.
Olustveres teist aastat kokaks õppivad (vasakult) Andra Ant, Mariliis Linder, Alisa Kikkas ja Maarja Aadu on rõõmuga valmis külalisi vastu võtma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli tulevad Tallinna teeninduskooli vene keelt kõnelevad õpilased, et praktikat tehes Eesti ja eestlastega lähemalt tuttavaks saada.


Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õppeosakonna juhataja Janika Kivistik rääkis, et vene noori on vastu võetud varemgi: seitse aastat tagasi olid praktikal Sillamäe neiud. Siiski oodatakse tänavuste külaliste saabumist põnevusega.



«Ühiskond on vahepeal muutunud ning kindlasti kujuneb sellest uus ja huvitav kogemus,» ütles ta.



Seda, et eri rahvusest õpilased omavahel ei sõbrune, Kivistik ei karda, sest tänapäeva noori ei mõjuta enam eelarvamused nagu nõukogude ajal. Ka Olustvere ametikooli õpilaste seas on kümmekond slaavi juurtega noormeest ja neidu.



Pigem pelgavad õpetajad seda, et integratsioon võtab hoopis globaliseerumise mõõtme. «On oht, et õpilased hakkavad omavahel inglise keeles rääkima, selle asemel et üksteisele oma emakeelt õpetada,» lausus õppeosakonna juhataja.



Keeleõppe kõrval on võõrustajatel kavas külalistele pakkuda kultuuri- ja spordiprogrammi. «Näitame neile maakonda, kus elab Eesti president,» jätkas Kivistik ning lisas, et nii saavad turismikorralduse õpilased end giidina proovile panna.



Koostööettepanek tuli Tallinna teeninduskoolilt, mille õpilaskonnast kõneleb vene keelt 40 protsenti.



«Integratsiooni sihtasutus toetab eesti keele õpet eri programmide kaudu ja me haarasime ühest võimalusest kinni,» selgitas projektijuht Hele Liiv-Tellmann.



Partnerit otsides jäi silma Olustvere, sest sel Eesti keskel asuval koolil on õpilaskodu ja heal järjel huvitegevus. «See on omamoodi suletud eestikeelne keskkond, mis pakub teistsugust pilti, kui meie noored on harjunud nägema,» leidis projektijuht.



Tema kartus, et õpilastele võib ettevõtmine asumisele saatmisena tunduda, oli asjatu. «Meil tekkis õpilasvahetuse osas lausa tugev konkurents,» nentis Liiv-Tellmann.



Praeguseks on Viljandi­maale tulijad juba selgunud.



Vene noored saabuvad Olustvere kooli neljas vahetuses veebruari ja aprilli jooksul. Tulijad õpivad teist aastat kokaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles