Viljandi valla kalender pajatab Tarvastu pühapaikade lugusid (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandi valla 2021. kalendri esikaas
Viljandi valla 2021. kalendri esikaas Foto: Viljandi vald

Viljandi vald andis teada, et tema 2021. aasta kalender keskendub Tarvastu kihelkonna ajalooliste looduslike pühapaikade tutvustamisele. See on valla pressiesindaja sõnutsi Eestis esimene valla kalender, kus on sees ühe kihelkonna pühapaikade fotod koos nende kohta käiva pärimuse või muistendiga.

Kalendri koostamiseks korraldatud võistlusele saatsid kolm noormeest fotod Tarvastu kihelkonna pühapaikadest. Kaks neist said oma fotode eest ka rahvusvahelise hiite kuvavõistluse preemia. Kui Viljandi valla 2020. aasta kalendris olid lummavad loodushetked Ramsi fotoringi noortelt, siis 2021. aasta kalendris pakuvad silmarõõmu Joonas Talviku, Hendrik Mändla ja Kevin Kohjuse fotod.

Kalendri sünd sai alguse sellest, et Tarvastu gümnaasiumi õpetaja Sirje Kasendi küsis 2019. aasta sügisel tollal XI klassis õppivatelt Timo Lihult ja Reijo Sillalt, kas nad sooviksid teha uurimistöö Tarvastu kihelkonna ajaloolistest looduslikest pühapaikadest, et otsida neid paiku juurde ja koondada nende kohta käivad muistendid. Noormehed olid nõus ja tegid kohalikega intervjuusid: pärisid pühapaikade asukoha ning nendega seotud mälestuste ja lugude kohta.

Seejärel mindi rataste, autode ja paatidega tuntud ja vähem tuntud paiku otsima. Õpetaja Kasendi kutsus kaasa Joonas Talviku, Hendrik Mändla ja Kevin Kohjuse, kes tegid kohapeal pilte. Oktoobris korraldati Tarvastu pühapaikadesse hiieretk, kuhu tuli inimesi kogu Eestist.

Joonas Talvik ja Hendrik Mändla said sellel aastal tehtud fotode eest ka tunnustuse.

2013. aastast korraldab Hiite Maja igal aastal kuvavõistluse, kuhu oodatakse pilte pühapaikadest. Sellel aastal laekus võistlusele rohkem kui 700 tööd ja välja anti lisaks peapreemiale kümmekond eripreemiat. Looduslikest pühapaikadest tehtud fotode tervise auhinna võitis Intsu Siniallika fotoga Hendrik Mändla ja looduskaitse auhinna tööga "Jutumull saarest" Joonas Talvik, kes oli teinud drooniga ülesvõtte Võrtsjärve Tondisaarest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles