Lossimägedes käib ettevaatlikult raie

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi järve äärset ala on võsast puhastatud juba mitmel aastal, aga tööd jätkub veel pikaks ajaks.
Viljandi järve äärset ala on võsast puhastatud juba mitmel aastal, aga tööd jätkub veel pikaks ajaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba mitmendat nädalat võetakse Viljandi lossimägede Hariduse tänava poolses otsas vaikselt võsa maha ning loodetakse, et ilmataat tegemistele pidurit ei tõmba.

Viljandi linnavalitsuse keskkonnaspetsialisti Inga Nõmmiku ütlemist mööda algasid tööd detsembrikuu lõpul. Raiet teeb huvitava nimega Tabasalu ettevõtte, osaühing Degusteeri ja Presenteeri.

Traktorit veel ei kasutata

Nõmmik rääkis, et kui ilmastikuolud vähegi lubavad, töötatakse vahet pidamata märtsikuu keskpaigani. Sealjuures loodetakse, et püsivad külmakraadid muudavad maapinna kõvemaks ning lubavad sellele ka suuremad ja raskemad masinad kui nüüd rakkes olevad lintidega ATV-d.

«Praegu päästab meid lumi,» nentis keskkonnaspetsialist ning lisas: «Parajasti tehakse tööd peamiselt käsitsi.»

Nõmmik avaldas lootust, et kõigi planeeritud töödega jõutakse valmis 15. märtsiks. Siis peab mootorite mürin igal juhul vaikima, sest linn on keskkonnaametiga kokku leppinud, et saabuvate lindude rahu ei rikuta. Suvel puid lossimägedes ei langetata ning uuesti alustatakse alles sügisel.

Langeb kolmandik puid

Enne rekonstrueerimise algust oli lossipargis 1837 puud. Maha võetakse ligi kolmandik ehk 567. Suur osa neist ei asu pargi käidavas osas, vaid varemete ja Männimäe vahel, kuid rohelust jääb kõvasti vähemaks ka Kaevumäe ümber ja mõlemal Kirsimäel.

Osa sae alla minevaid tüvesid on vanad või haiged ja kui neid maha ei võeta, kukuksid need peagi ise. Teised kahjustavad muinsuskaitsealuseid müüre, kolmandad aga varjavad vaadet. Linnuse nõlvad võetakse paljaks ning mägede metsikumasse ossa raiutakse vaatekoridorid, et Männimäe Kaevumäele kätte paistaks.

Sadakonna haige või vana puu asemele on plaanis istutada uued, kui selleks raha leitakse. Rekonstrueerimisprojekti on koostanud arhitektuuribüroo Järve & Tuulik.

Mitu Eesti looduskaitsjat on avaldanud Viljandi lossimägedes aset leidvate raietööde ulatuse üle rahulolematust, kartes, et kahjustatakse ökosüsteemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles