Loov Viljandi pakkus loo Vabaduse platsi ja mõisa ajaloost ning viis huvilised spaahotelli

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy

Kas teadsite, et 200 aastat tagasi oli praeguse Viljandi Vabaduse platsi kohapeal mõisa laut ja 100 aastat tagasi mõisa õunaaed? Need peaaegu 40 inimest, kes kodanikualgatuse Loov Viljandi eestvõttel pühapäeval Vabaduse platsil giidituuril osalesid, said teada selle paiga ajaloost ning neid õhutati ka mõtlema, kuidas äsja renoveeritud platsi huvitavamaks muuta.

"Kui teil on ideid, milliseid ilusaid väikevorme võiks siia lisada, andke teada," ärgitas Viljandi avaliku ruumi kujundamisel varemgi sõna sekka öelnud õpetaja Piret Anier. Ta meenutas Vabaduse platsi arhitektuurikonkurssi ja leidis, et töö käigus on vähemalt osaliselt saavutanud autod taas võidu jalakäijate üle, sest nad on pääsenud paikadesse, kuhu nad esialgse plaani järgi ei pidanud pääsema. Anier viitas eeskätt Tasuja puiesteel Jaani kiriku esisele osale, kuhu on rajatud parkimiskohad.

Endine linna peaarhitekt Laur Pihel nentis, et uueks saanud väljakul pole noortel suurt midagi teha, ning kriitikanoole saatis ta ka plaani pihta taastada 100 aasta vanune vabadussõja võidusammas. Piheli hinnangul ei kõneta see praegusi noori ning selle kunstiline väärtus ei ole ülemäära kõrge.

Just seda, kuidas Vabaduse platsi nõrgemaid kohti paremaks teha, püüab lahendada kodanikualgatus Loov Viljandi. Eestvedaja Heldi Ruiso sõnul on nende eesmärk mõtiskleda selle üle, kuidas luua Viljandist parim paik elamiseks ja töötamiseks, ning algus sai tehtud Vabaduse platsilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles