Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome selgitab riigipea veebruaris

Soome presidendivalimiste esimeses voorus oli ootuspäraselt edukaim koonderakondlane Sauli Niinistö, keda toetas 37 protsenti valijaid.

Teise koha pärast käis tihe rebimine roheliste kandidaadi Pekka Haavisto ja Keskerakonna veteranpoliitiku Paavo Väyryneni vahel: nende toetusprotsendid olid 18,8 ja 17,5.

Parlamendivalimistel edukalt esinenud Põlissoomlaste kandidaat Timo Soini kogus 9,4-protsendilise toetuse, sotsiaaldemokraat Paavo Lipponen sai 6,7 ja Vasakliidu kandidaat Paavo Arhinmäki 5,5 protsenti hääli.

Rootsi Rahvapartei kandidaati Eva Biaudetit toetas 2,7 ja kristlikku demokraati Sari Essayah’t 2,5 protsenti hääletanuid.

Et keegi ei saanud rohkem kui 50-protsendilist toetust, siirduvad kaks kõige enam hääli kogunud kandidaati, Niinistö ja Haavisto presidendivalimiste otsustavasse vooru, mis leiab aset kahe nädala pärast, 5. veebruaril.
 

Hiina politsei tulistas meeleavaldajaid

Hiina politsei avas eile Sichuani provintsis tiibetlastest meeleavaldajate pihta tule. Inimõigusrühmituse ja Tiibeti eksiilvalitsuse teatel sai vigastada hulk inimesi ja hukkus üks.

Free Tibeti andmetel korraldati meeleavaldus vastuseks sellele, et seoses piirkonnas levitatud lendlehtedega vahistati eile hommikul tiibetlasi.
 

Egiptuse parlament pidas avaistungi

Egiptuse parlament kogunes eile esimesele istungile pärast seda, kui president Hosni Mubarak eelmise aasta veebruaris kukutati. Uue assamblee koosseisus on ülekaalus islamistid.

Istungi avas alamkoja vanim saadik, 81-aastane liberaalse Wafdi erakonna liige Mahmoud al-Saqa. Istungi algul mälestati vaikusehetkega Mubaraki-vastases ülestõusus hukkunuid.
 

Naine ületas Antarktise

Briti seiklejast Felicity Astonist sai esimene naine, kes ületas suuskadel üksi Antarktise mandri. Ühtlasi on ta esimene inimene, kes kasutas suuskadel kontinenti läbides ainult oma jõudu.

Astonil kulus lõunamandri ületamiseks 59 päeva. Retke kestel vedas ta 1744 kilomeetrit enda järel kahte kelku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles