Päästeamet kutsub lapsevanemaid üles hoiatama lapsi jääle mineku eest

Sakala
Copy
Järvejää pole veel piisavalt paks, et jääle minna, hoiatab päästeamet. Pildil on Kamari järv Põltsamaa kandis.
Järvejää pole veel piisavalt paks, et jääle minna, hoiatab päästeamet. Pildil on Kamari järv Põltsamaa kandis. Foto: Päästeamet

Päästeamet andis teada, et nädalavahetusel patrullivad Lõuna-Eesti päästjad õhukese jääga veekogude ääres, et ennetada õnnetusi ja vajadusel jääle tikkuvaid inimesi korrale kutsuda.

Eile käisid päästjad 11 korral kutsumas ära Tartus, Võrus ja Valgas tiigi- või järvejääle mängima läinud lapsi.

Enamasti olid lapsed päästjate saabudes juba kalda ääres ja nendega vesteldi ohutuse teemadel. Pärast seda keegi enam tagasi jääle ei tikkunud. Tartus käidi korduvalt Annelinnas Anne tänaval kahe kooli läheduses asuvalt tiigilt lapsi ära kustumas. Lõuna päästekeskuse ennetajad pöördusid Hansa kooli ja Descartesi lütseumi juhtide poole, et lastega viimastes koolitundides jääohutusest räägitaks.

Jää on veel liiga õhuke ning sellel liikuja paneb ohtu oma elu, toonitab päästeamet. Piisavalt tugeva jää tekkimine võtab aega ning nõuab pikemalt püsivaid miinuskraade. Jäisesse vette kukkuv inimene kaotab tegevusvõime 10-15 minutiga, lapsed veelgi kiiremini. Jääaugust ilma abivahenditeta või kõrvalise abita välja ronida on äärmiselt raske.

Päästjad paluvad lapsevanematel rääkida kodus üle õhukese jääga seonduvad riskid ning hoida lastel silm peal. Kalamehed peavad jääle minnes kasutama alati ohutusvahendeid, milles lihtsamad on päästevest ja jäänaasklid. Eluohtlikku olukorda märgates tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles